L'OTAN ha remès una nota d'intel·ligència als seus països membres en la qual alerta de la mobilització del submarí nuclear rus 'K-329 Belgorod', portador del míssil nuclear Posidó, també conegut com l'Arma de l'Apocalipsi, segons ha avançat aquest diumenge el diari italià La Repubblica. Diferents fonts extraordinàries apunten que el nou submarí va ser botat el passat mes de juliol, i ara s'hauria submergit en aigües de l'Àrtic després de la seva possible implicació en els sabotatges que s'han produït durant aquesta setmana en els gasoductes Nord Stream. El principal temor de l'OTAN és que la missió sigui ara realitzar una prova del supertorpede Posidó, un projectil que té capacitat per a desplaçar-se fins a 10.000 quilòmetres sota l'aigua per després acabar explotant a prop de la costa per provocar un tsunami radioactiu. 

Supremacia militar russa

L'any 2018 Rússia va presentar aquest torpede nuclear com la via per garantir la supremacia militar russa, tot i que els experts nuclears argumenten que es pot aconseguir el mateix efecte amb un míssil intercontinental com els que funcionen des de la dècada de 1960. La resposta d'Estats Units no s'ha fet esperar, i ha activat la xarxa de satèl·lits per fer el seguiment de torpedes que aprofita la gran calor que desprenen els projectils quan s'activen. El problema que tenen és que no són capaços de detectar-los sota la mar. El Belgorod té 184 metres d'eslora i 15 de mànega i pot viatjar a uns 60 quilòmetres per hora sota l'aigua. Segons els experts, es calcula que pot passar fins a 120 dies sense haver de tornar a la superfície. Entre el seu arsenal compta amb el supertorpede Posidó, un projectil de 24 metres amb capacitat per a portar un cap nuclear d'unes dues megatones. "És un nou tipus d'arma completament nova que obligarà les marines occidentals a canviar la seva planificació i a desenvolupar noves contramesures", ha apuntat l'expert HI Sutton, segons recull La Reppubblica.

L'acusació de Rússia als Estats Units

Després de les quatre fuites als gasoductes del Nord Stream els russos van ser els primers assenyalats. El govern rus s'ha defensat i aquest diumenge ha assegurat que els Estats Units, Ucraïna i Polònia estan entre els interessats en el sabotatge dels gasoductes russos Nord Stream al mar Bàltic. "En primer lloc, hem d'esclarir qui ho va fer i estem segurs que estaven interessats certs països que van expressar anteriorment la seva postura", ha afirmat el vicepresident rus, Alexandr Novak, al canal Rossía-1. Novak ha afegit que "els EUA, Ucraïna i Polònia en el seu moment van dir que 'aquesta infraestructura no funcionarà i que faran tot el possible per a això'. Per això, per descomptat, això cal analitzar-ho amb serietat". En aquesta línia ha assegurat que "mai hi havia hagut accidents com aquest. Sens dubte, existeixen possibilitats tècniques de reparar la infraestructura, però això requereix temps i els mitjans necessaris. Estic segur que es trobaran les opcions adequades". 

En la mateixa línia, el cap del Servei d'Espionatge Exterior (SVR) de Rússia, Serguei Narishkin, ha denunciat un "rastre occidental" després de les fugides en els gasoductes Nord Stream. Aquesta setmana el mateix Vladímir Putin, va qualificar les fugides d'"acte de terrorisme internacional" i va acusar directament els països "anglosaxons", sense precisar, d'organitzar "un sabotatge increïble".