Un informe confidencial de Nacions Unides ha revelat que Iran i Corea del Nord van reprendre durant l'any passat la cooperació per desenvolupar projectes de míssils de llarg abast. La represa ha "inclòs la transferència de peces crítiques". L'enviament més recent associat a aquesta relació va tenir lloc en 2020, assenyala el document, al qual ha tingut accés Bloomberg, i que signen un grup d'experts independents que supervisen les sancions a Corea del Nord.

Aquest grup d'experts va rebre informació en la qual es detallava que el Centre d'Investigació Shahid Haj Ali Movahed d'Iran va rebre "suport i assistència" d'especialistes en míssils nord-coreans per a un vehicle de llançament espacial, i que Corea del Nord estava involucrada en certs enviaments a Iran.

Teheran ho nega i Corea té nous míssils

L'informe recull la reacció de Teheran davant aquestes acusacions, negant-les: "Una revisió preliminar de la informació que ens ha proporcionat el panell indica que pot haver-se utilitzat informació falsa i dades fabricades en les investigacions i anàlisis". D'altra banda, segons l'informe de l'ONU, Corea del Nord va presentar el 2020 nous sistemes de míssils balístics intercontinentals, llançats des de submarins i de curt abast en desfilades militars.

L'informe del panell d'experts cita un Estat membre, que roman en l'anonimat, l'avaluació del qual suggereix que a Corea del Nord "és molt probable que es pugui muntar un dispositiu nuclear en els míssils balístics intercontinentals, i també és probable que es pugui muntar un dispositiu nuclear en els míssils de menor abast".

No obstant això, aquesta informació no pot assegurar que Pyongyang "hagi desenvolupat míssils balístics resistents a l'escalfor". Presumptament aquests avanços tecnològics es van sufragar gràcies a ciberatacs nord-coreans.

L'arma més poderosa del món

De fet, aquest mes, la capital de Corea del Nord, Pyongyang, ha acollit una desfilada militar per commemorar el final del congrés del partit únic nord-coreà, un esdeveniment en el qual es va exhibir un míssil balístic per a submarí (SLBM), segons recullen aquest divendres els mitjans del règim, que el qualifiquen de "l'arma més poderosa del món". 

corea nord missil submari efe

Imatge: El míssil sumbarí de Corea / EFE

El líder nord-coreà, Kim Jong-un, va observar l'acte des de les tribunes situades a la plaça de Kim Il-sung de la capital, després de concloure dimarts el congrés on es va enaltir la seva figura al capdavant del règim i en el qual el dictador va insistir a enfortir la "dissuasió nuclear" i "les capacitats militars" nacionals.

Imatge principal: Un míssil sumbarí de Corea / EFE