Abandonats en diversos punts del vast mar del Nord, descasen sota les aigües gelades oleoductes de petroli i gas abandonats. La imatge decadent que deixen aquests grans conductes metàl·lics mig en runes i en descomposició va acompanyada d'una amenaça molt greu. Segons han alertat els científics, aquests oleoductes abandonats i no mantinguts per les empreses que els gestionaven poden alliberar a aquest mar un gran volum de substàncies verinoses com mercuri, plom radioactiu i poloni-210

Hi ha uns 27.000 km (16.800 milles) de gasoductes al mar del Nord, i els científics prediuen que la quantitat de metall al mar podria augmentar des del 3% fins al 160% dels nivells existents. En alguns països, com Austràlia, les empreses han de retirar-los quan el pou de petroli deixi de funcionar. Però al Mar del Nord les empreses poden deixar-los podrir, informa The Gaurdian. 

Com de perilloses són les substàncies que s'alliberen al mar? 

Per posar en perspectiva és interessant recordar que una de les substàncies que les canonades abandones deixen anar a l'aigua del mar del nord és el poloni-210, conegut per ser usat en l'enverinament del desertor rus Alexander Litvinenko. Per altra banda, el mercuri és un element extremadament tòxic que és troba de forma natural en el gas i el petroli. D'aquesta manera ha quedat enganxat a les canonades que abans el transportaven i conformen aquesta es van corroint, el mercuri s'allibera. La convenció internacional de Minamata sobre el mercuri estableix que els nivells elevats en dofins, balenes i foques poden provocar "falles reproductives, canvis de comportament i fins i tot la mort", segons recorda el diari britànic. 

El mercuri no és el material que més preocupa als experts, que posen el focus en els materials radioactius naturals que estan presents en alguns embassaments de petroli i gas sota el fons del mar. Els radionúclids naturals, com el radi dissolt, es poden extreure amb fluids de petroli i gas, potencialment acumulant-se com a escates dins de canonades submarines. "El radi es desintegrarà físicament en plom radioactiu (210Pb) i poloni (210Po), que es poden incorporar als organismes marins i poden representar un risc radiològic per a aquests organismes", ha alertat el doctor Tom Cresswell de l'Organització de Ciència i Tecnologia Nuclear d'Austràlia. 

Per tot plegat, diversos científics han denunciat les condicions en què es troben els oleoductes, mentre que des del govern britànic sostenen que aquestes advertències no conjuguen amb la realitat en què mantenen i vigilen aquests antics oleoductes. 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!