Des de l'inici de les protestes a l'Iran, que es van iniciar després de la mort de la jove Masha Aminin en mans de la 'policia de la moral', la UE ha aprovat fins a 5 paquets de sancions contra personalitats i entitats de la república islàmica. Aquest dilluns, els ministres d'exteriors de la UE han aprovat un nou paquet de sancions que eleva la "llista negra" de sancionats fins a les més de 200 persones i entitats. Concretament, en el nou paquet de mesures, s'apliquen sancions a 32 personalitats de l'Iran i dues entitats.

Entre les personalitats sancionades hi ha els ministres de Cultura i d'Educació, el portaveu de la Guàrdia Revolucionària, membres del parlament iranià i de la policia, del sistema judicial i agents penitenciaris. Les restriccions també afecten la Fundació per a la Cooperació de les Forces de Seguretat i l'Institut d'Estudis de Ciències Policials i Socials. Als sancionats se'ls acusa d'amenaçar amb prohibicions de viatjar i treballar a artistes i músics del país que no se cenyeixin a la línia oficial del govern i també d'adoctrinar als estudiants iranians en la postura del Govern i de l'aiatol·là Alí Jamenei.

Amb aquesta nova ronda de restriccions, la UE amplia la 'llista negra' fins a 196 persones i 33 entitats, sobre els quals pesa la congelació d'actius, la prohibició de viatjar a la UE i la prohibició de posar fons o recursos econòmics a la seva disposició. D'aquesta manera, els Vint-i-set augmenten la pressió sobre Teheran en resposta a l'espiral de violència del règim, que ha perseguit els manifestants i condemnat a mort i executat a detinguts durant les protestes des de setembre.

El govern se'n surt amb la seva: amb les execucions baixen les protestes

Molts especulaven que un dels objectius de les execucions a l'Iran era dissuadir les protestes, i sembla que ja se'n comencen a veure els resultats d'aquesta brutal però exitosa estratègia. Les protestes desencadenades per la mort de Mahsa Amini després de ser detinguda per no portar el vel perden força a l'Iran després de les execucions de quatre manifestants, quan fa menys d'una setmana es complien cinc mesos del començament de la revolta que demana el final de la República Islàmica.

Els crits de “dona, vida, llibertat”, eslògan de les protestes, gairebé ja no se senten als carrers del país, segons constata Efe. A les universitats, un dels principals focus de les manifestacions, els estudiants ja no desafien les autoritats. Ja costa de trobar pintades a la paret contra el govern, perquè les que es van fer van ser esborrades. Les execucions han dissuadit la força dels manifestants, que ja no omplen els carrers de les grans ciutats del país.