El ministre israelià de la Diàspora, Amichai Chikli, ha afirmat aquest dimarts que l'Agència de l'ONU per als Refugiats Palestins (UNRWA) "és Hamàs", i ha assenyalat que Israel està "extremadament decebut" que Espanya no hagi retirat el finançament, després de l'acusació contra alguns dels seus empleats per suposada participació a l'atac del grup islamista el 7 d'octubre.

"El govern espanyol està jugant un paper molt negatiu fins ara (...) Estem extremadament decebuts", ha contestat el funcionari a Efe en una roda de premsa a Jerusalem. "UNRWA és Hamàs, està liderada per Hamàs", ha afegit el ministre, en explicar que el grup islamista, que va prendre el control de facto a la Franja de Gaza el 2007, no permetria el funcionament de cap agència en aquest territori que no estigui alineada amb els seus interessos.

"Gaza no és una entitat democràtica, tens bàsicament dues opcions, una és ser Hamàs i l'altra ser llançat des del sostre d'algun edifici", ha assegurat. L'UNRWA és "molt corrupta" i els líders de Hamàs posen els seus familiars com els seus empleats perquè rebin "salaris molt elevats", ha argumentat. Israel assegura que una dotzena de treballadors de l'UNRWA hauria participat en l'atac que Hamàs va perpetrar el 7 d'octubre, que va desfermar la guerra i va incloure el llançament de milers de coets i la infiltració simultània de milicians que van massacrar unes 1.200 persones i en van segrestar 250 en poblacions israelianes properes a Gaza.

Quants països han suspès el finançament de l'UNRWA?

L'UNRWA ha anunciat el 26 de gener l'acomiadament immediat de 13 membres del seu personal i l'inici d'una investigació sobre la seva implicació a l'atac. Estats Units, el principal soci i proveïdor d'armes d'Israel, va ser el primer de setze països que van decidir suspendre el finançament a l'UNRWA. Altres països que es van unir a la iniciativa són el Canadà, Regne Unit, Austràlia, Finlàndia, Països Baixos, Àustria, Alemanya, Itàlia, França, Suïssa, Romania i Japó, així com els tres països bàltics.

Dels altres grans donants –amb aportacions per sobre dels 10 milions de dòlars per any– només Espanya, Noruega, Suècia, Dinamarca i Bèlgica mantenen les seves partides, igual que l'Aràbia Saudita, Qatar i Kuwait, que no adoptaran mesures de moment, si bé continuaran atents al resultat de les indagacions obertes. La Unió Europea va anunciar que continuarà "sense parar la seva ajuda essencial" als palestins a Gaza i prendrà una decisió sobre el finançament a l'UNRWA, el paper de la qual és "vital", quan es conegui el resultat de la investigació.

Segon conflicte entre Israel i Espanya des que va començar la guerra

El ministre Chikli va recordar que Israel també va estar "decebut" per les accions del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, durant una gira al novembre per l'Orient Mitjà. En aquesta ocasió, Sánchez va criticar l'alt nombre de víctimes a Gaza per la guerra –actualment més de 26.700, la majoria nens i dones–, es va mostrar ferm amb la proposta espanyola de reconèixer un Estat palestí, i després va dir que tens "francs dubtes que (Israel) estigui complint el dret internacional humanitari" en la seva ofensiva.

Més de 2 milions de ciutadans, desplaçats per la guerra enmig d'una crisi humanitària sense precedents, depenen de l'ajuda humanitària que brinda la UNRWA, que compta amb més de 30.000 empleats i és l'organització de Gaza més gran, que hi treballa. Israel acusa l'UNRWA d'adoctrinar els estudiants de les seves escoles amb odi cap a Israel, mentre que l'Exèrcit israelià ha trobat túnels de Hamàs al costat o sota les instal·lacions de l'agència a Gaza.