La promesa d'Israel de continuar endavant amb una operació "poderosa" a Rafah, Gaza, ha estat rebuda aquest dijous amb una creixent condemna internacional. Els líders mundials han advertit contra conseqüències catastròfiques per als 1,5 milions de palestins atrapats allà, segons informa l'agència de notícies AFP. 

Austràlia, Canadà i Nova Zelanda han advertit a Israel que “no segueixi aquest camí”, emetent una inusual declaració conjunta en la darrera crida urgent que busca evitar més víctimes civils en massa. "Una operació militar ampliada seria devastadora", han dit. "Simplement, no hi ha cap altre lloc on puguin anar els civils".

Centenars de milers de palestins desplaçats han estat empesos a la ciutat més meridional de Gaza per la implacable campanya militar d'Israel, buscant refugi en un extens campament improvisat a prop de la frontera amb Egipte.

"Lluitarem fins a la victòria completa"

Tot i la pressió de governs estrangers i agències d'ajuda perquè no envaeixin, Israel insisteix que ha d'avançar cap a Rafah i eliminar els batallons de Hamàs. "Lluitarem fins a la victòria completa i això inclou una acció poderosa també a Rafah després que permetem que la població civil abandoni les zones de batalla", ha dit aquest dimecres el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, en un comunicat.

Les seves amenaces d'una incursió imminent es produeixen mentre els mediadors competeixen per a una treva a la guerra de quatre mesos, que ha arrasat vastes franges de Gaza, ha desplaçat la major part de la població del territori i ha portat la gent a la vora de la fam. Si l'atac israelià a Rafah continua, el risc que es cometin atrocitats és "greu, real i alt", ha dit l'assessora especial de l'ONU per a la prevenció del genocidi, Alice Wairimu Nderitu.

rafah gaza efe
Efe

Refugiats i atrapats a Rafah

El pànic i la desesperació fa dies que corren per Rafah. El miler de ciutadans, que està refugiat a la ciutat al sud de la Franja de Gaza, espera sense poder fer massa més que això, que arribi l'ofensiva d'Israel. Estan atrapats i la majoria ja han patit diversos desplaçaments des del 7 d'octubre. Intensos bombardejos durant la nit ja han impedit el descans i només han afegit tensió, nervis i més por. Es creu que un milió de persones van arribar fins a Rafah buscant refugi, però l'únic que els ha abraçat fins ara és la por de nous atacs. 

Dilluns es creu que les forces israelianes van matar uns 67 palestins durant els bombardejos intensos, i en serien 100 segons l'agència de notícies palestina Wafa. Les xifres són difícils de comprovar en la situació actual. Sigui com sigui, els atacs per rescatar dos ostatges israelians van ser tan intensos, que la majoria de la població creia que havia començat una operació especial israeliana, segons constata el The Guardian. 

Almenys la meitat dels 2,3 milions d'habitants de Gaza està amuntegada a Rafah, una ciutat que anteriorment allotjava una fracció d'aquesta quantitat. Alguns han trobat un espai cada vegada menor a cases, hospitals o altres edificis, mentre que altres s'apinyen en refugis i tendes de campanya improvisats i milers dormen als carrers.

La idea de Netanyahu

Netanyahu va sol·licitar la setmana passada plans per a un assalt terrestre a Rafah, juntament amb un pla “per evacuar la població”, al qual va seguir dos dies després el president nord-americà, advertint al primer ministre israelià que no llancés cap operació” sense un pla creïble i executable” per a la seguretat dels qui s'hi refugien. El Ministeri d'Afers Estrangers palestí ha dit aquest dilluns que el nombre de morts pels atacs demostrava les advertències sobre "les conseqüències catastròfiques" d'un atac. L'exèrcit israelià no va respondre quan se'l va contactar per comentar si tenia intenció de proporcionar un pas segur als que eren a Rafah. Malgrat tot, continuen els bombardejos. 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!