Ja s’ha celebrat a Praga la primera reunió de la Comunitat Política Europea, el nou club d’estats europeu format per 44 països, amb l’objectiu d’aïllar encara més Rússia i abordar la crisi energètica i de seguretat. I és que, en aquests moments, la màxima prioritat dels països europeus és reduir els preus de l’energia, garantir el subministrament de gas i vetllar per la seguretat de la ciutadania davant Rússia. 

Concretament, la idea de formar aquesta nova unió de països europeus és del president francès, Emmanuel Macron. La va presentar el passat 9 de maig, el Dia d’Europa. En aquell moment, es complien dos mesos de l’inici de la invasió russa d’Ucraïna. Aleshores, Kíiv va reclamar l’ajuda de la Unió Europea (UE). Però no només ho va fer Ucraïna, sinó també Moldàvia, Geòrgia i els països dels Balcans Occidentals per l’amenaça russa.  

Davant d’aquest escenari, el president francès va plantejar la idea de formar una comunitat política que reunís els 27 països de la UE més els 17 veïns. Des del Regne Unit fins a l'Azerbaidjan. És a dir, una organització supranacional europea de cooperació i promoció de valors democràtics, però no d'integració. Darrerament, la idea de Macron ha anat agafant embranzida i ara és vista com una gran oportunitat. També pel Regne Unit.  

Així doncs, la Comunitat Política Europea es reunirà semestralment. La segona reunió se celebrarà a Moldàvia i la tercera a Espanya. La intenció és que els països organitzadors de les trobades s'alternin entre els que formen part de la UE i els que no. Així, el quart país a convocar la trobada serà el Regne Unit. 

Doncs bé, durant la roda de premsa final de la primera reunió de la Comunitat Política Europea, el primer ministre de la República Txeca, Petr Fiala, ha declarat que la trobada ha estat un "èxit" i ha celebrat tenir una "plataforma informal" per a la cooperació dels països europeus. "Tenir 44 líders és una fita important", ha comentat. Al seu torn, Emmanuel Macron ha remarcat que Europa necessita un espai per "discutir entre països sobirans i iguals els problemes que són comuns". "És un instrument per fer avançar el nostre continent. Els reptes són enormes", ha subratllat el president francès. 

Finalment, Marta Mucznik, analista política de l'European Policy Center, ha explicat a TV3 que, inicialment, la Comunitat Política Europea es va interpretar com una alternativa a l'ampliació de la UE. Però, segons detalla, "en els darrers mesos s'ha convertit més en un fòrum geopolític de debat d'alt nivell".  Sobre la posada en marxa d'aquesta nova agrupació supranacional europea, Mucznik afirma que "ha estat realment la guerra a Ucraïna el que ha impulsat aquesta idea". En aquest sentit, indica que "les estructures que tenim actualment no poden respondre a aquesta nova realitat de seguretat".