Les protestes per la massacre de Butxa, a Ucraïna, s'han multiplicat avui per Europa, replicant les imatges de persones mortes al carrer amb les mans lligades. Després d'una primera protesta en aquest sentit dilluns a Moscou, avui s'han produït escenes similars a Brussel·les, Berlín (Alemanya), Vílnius (Lituània) i Bucarest (Romania). Les protestes s'han fet davant les ambaixades de Rússia o d'Alemanya. A més, un cotxe que transportava contenidors amb substàncies inflamables s'ha encastat a primera hora d'aquest dimecres contra la porta de l'ambaixada de Rússia a la capital romanesa, en circumstàncies confuses. El cotxe s'ha incendiat i el conductor ha mort en l'incident, però el vehicle no ha arribat a entrar al recinte de l'ambaixada.

En el cas de la protesta a Rússia, els activistes van intentar prendre totes les precaucions, segons explica el diari francès Libération. La persona fotografiada és irreconeixible, porta una caputxa negra i roba fosca molt difícil d'identificar. Segons el rotatiu, els activistes russos van enviar les fotografies directament al mitjà independent rus Holod, el qual va compartir les imatges al seu compte de Telegram dilluns a la nit. Holod, que vol dir 'fred' en rus, és un mitjà nascut l'any 2019, ara gestionat des de fora de Rússia, perquè és considerat pel Kremlin com un "agent estranger". L'arxiu original de les fotografies està acuradament protegit per protegir els dos activistes, així com els periodistes russos que han estat prou valents per publicar-les. 

Mentrestant, l'Oficina de l'ONU per als Drets Humans continua analitzant els vídeos i altres materials rebuts sobre la massacre a la ciutat ucraïnesa de Butxa. Les conclusions que s'han trobat fins ara, tot i que encara no s'ha acabat la investigació ni l'anàlisi, és que "semblen suggerir" que allà es va assassinar de forma deliberada civils, cosa que constituiria un crim de guerra, segons ha indicat una portaveu. "Estem intentant accedir a Butxa, no tenim informació directa, però el que hem vist és alarmant", ha assenyalat la portaveu de l'oficina Liz Throssell en roda de premsa.

Ha subratllat que les imatges en què apareixien cadàvers amb les mans lligades o cremades poden indicar que els agressors buscaven deliberadament aquestes víctimes, cosa que podria elevar la gravetat de les violacions als drets humans comeses durant la invasió russa a Ucraïna, si es confirmessin els fets. "La setmana passada l'alta comissionada Michelle Bachelet ja va parlar de possibles crims de guerra en el context de bombardejos a infraestructures civils, però això aparenta ser un assassinat directe de civils", ha subratllat la portaveu, que ha aclarit que encara cal comprovar la veracitat de les imatges.