L'expresident d'Algèria Abdelaziz Bouteflika ha mort aquesta matinada a l'edat de 84 anys víctima d'una llarga malaltia, que des de 2013 li mantenia incapacitat, sense capacitat de parla i moviment autònom, segons ha informat la presidència en un comunicat.

Nascut el 2 de març de 1937 a la ciutat marroquina d'Oudja, Bouteflika es va unir molt jove a la revolució contra l'ocupació francesa i va dirigir el país entre 1999 i 2019, any en el qual es va veure forçat a abandonar el poder a causa de les multitudinàries manifestacions populars en contra seu i la pressió de l'Exèrcit.

El moviment, conegut com a "Hirak", es manté des d'aleshores en els carrers per exigir la caiguda definitiva del règim militar que gestiona el país des de la independència el 1962 malgrat la repressió policial.

bouteflika efe 2

Una imatge d'arxiu de l'expresident Bouteflika / Efe

Abans, havia estat un dels polítics més hàbils del món àrab i el cap de la diplomàcia algeriana més longeu.

Exèrcit d'Alliberament Nacional

Fill d'Ahmed Bouteflika i Mansouriah Ghezlaoui, Bouteflika va créixer al Marroc juntament amb seus cinc germans i des d'allà es va unir, a l'edat de 19 anys, a l'Exèrcit d'Alliberament Nacional (ALN), braç armat i clandestí del Front d'Alliberament Nacional, rere militar en una cèl·lula del partit marroquí Al Istiqal, d'Allal al Fassi.

Intel·ligent i sagaç, el 1958 es va unir al cercle del líder independentista i després segon president de l'Algèria independent, Houari Boumediene.

Com el seu secretari personal, va ascendir amb celeritat en la jerarquia del FLN: el 1962, amb tot just 25 anys, va ser designat ministre de Joventut, Esports i Turisme en el primer Executiu independent, dirigit per Ahmed Ben Bella, i membre de l'Assemblea Constituent per la regió de Tlemecen, a la costa oest del país.

El rostre de l'Algèria independent

Tres anys després, la seva intervenció va ser fonamental en la pugna pel poder que van mantenir el president i el seu mentor, que va donar un cop d'estat i va convertir Bouteflika al rostre de la nova Algèria.

Com a ministre d'Exteriors, va ser present en totes les crisis viscudes en la dècada dels anys setanta, en la qual Algèria va ser un membre molt actiu en el Moviment dels Països Alineats.

I en el qual es va convertir en un dels defensors més importants de la causa palestina, acollint al seu territori a grups qualificats de terroristes i intervenint en segrestos internacionals.

El 1979 va ser elegit president el general Chadli Bendjedid, un altre dels herois de la guerra d'independència (1957-1962) i Bouteflika va començar a perdre poder i influència fins a arribar a ser marginat i acusat de desviar desenes de milions de dòlars del pressupost assignat a les diverses ambaixades.

Investigat, es va exiliar durant sis anys per tornar al país el 1987 i afegir-se a un grup de personalitats nacionals que després de la brutal repressió de les protestes a Alger van firmar un manifest en favor de la democràcia i a les reformes polítiques.

bouteflika efe 3

Bouteflika, ha mort als 84 anys / Efe

Instal·lat en el nucli dur de l'estat, va passar de forma discreta els primers anys de la cruenta guerra civil entre l'Exèrcit i els grups islamistes radicals, que va causar milers de morts i més de 300.000 desapareguts i que va convertir a Algèria al país més perillós de la dècada dels noranta.

Eleccions controvertides

El 1999, i en ple auge dels atemptats a estrangers i de les matances en diferents llocs del país, Bouteflika va aconseguir l'aspirada presidència després de la renúncia del president Liamine Zerual gràcies al suport del FLN i de les forces de Seguretat, malgrat presentar-se a l'elecció com a independent.

Després de la seva aclaparadora victòria a les urnes, va oficialitzar la treva establerta per l'Exèrcit Islàmic de Salvació i va oferir un procés de diàleg i reconciliació nacional que va aconseguir al final del vessament de sang el 6 de juny de 1999.

Conegut des d'aleshores com el pacificador, va aconseguir la reelecció en tres ocasions, després d'esmenar la Constitució i entre denúncies de frau electoral.

Inclosa la victòria en els comicis de 2014, que va aconseguir malgrat patir un ictus mesos abans i no participar en la campanya electoral.

Des d'aleshores, les seves aparicions públiques es van reduir i mai més no es va dirigir a la nació de viva veu, alimentant les sospites sobre el seu veritable estat de salut i sobre qui dirigia en realitat la nació.

El febrer de 2019, el va anunciar per part del cercle de poder que optaria a un cinquè mandat consecutiu malgrat que el seu evident deteriorament físic va desencadenar les protestes al carrer i va revelar la pugna per la direcció del país que es lliurava al si de l'Exèrcit.

L'abril d'aquell mateix any, i amb milers de persones cada divendres al carrer, aquest mateix cercle de poder va anunciar la dimissió del mandatari més longeu i el polític més hàbil i influent de l'Algèria independent.

 

Imatge principal: L'expresident algerià Abdelaziz Bouteflika / Efe