Un monestir al qual només es pot accedir a peu o a cavall i que està al capdamunt d'una muntanya, sembla el pelegrinatge perfecte. Es tracta del Monestir de Taktsang, a Bhutan, i és un impressionant temple budista que es troba envoltat d'un paisatge d'escàndol. Ara bé, el camí es considera molt perillós a causa de la seva verticalitat. 

Es tracta d'un complex de temples budistes elevats 3.120 metres respecte al nivell del mar, al costat de la vall de Paro. És el cor de Bhutan i de fet, aquí és on hi ha l'únic aeroport del país. El monestir és una icona i un dels reclams turístics del país. Visitar el monestir és, doncs, una experiència inoblidable gràcies a la ubicació única i a les vistes de les majestuoses muntanyes dels voltants.

Tots els portals de turisme de referència, però, també en destaquen les peculiaritats. I és que la seva ubicació remota el fa preciós, tot i que inaccessible. Sense anar més lluny, el 19 d'abril es va iniciar un incendi al Monestir i es va cremar completament perquè era impossible arribar-hi. 

Camins per boscos i edificis interconnectats

De lluny, si s'observa el monestir sembla gairebé impossible d'arribar. Però segons detalla la web del mateix portal, hi ha tres camins que condueixen als temples. El primer és un camí que travessa el bosc de pins i està decorat amb brillants pancartes d'oració que simbolitzen la protecció contra les forces del mal, l'energia positiva, la vitalitat i bona sort. Els altres dos camins passen per la meseta anomenada "meseta de les cent mil fades".

Tots els edificis estan interconnectats per escales amb esglaons excavats en la roca. Gairebé tots els edificis del complex del monestir tenen un balcó amb una vista impressionant dels voltants. El santuari principal del monestir: la roda de l'oració es troba al patí del temple. Cada matí a les 4 els monjos roten per marcar el començament d'un nou dia

Taktsang cami unsplash
Camí a Taktsang / Unsplash

El país que mesura l'índex de felicitat dels seus habitants

El Monestir es troba a Bhutan, un país que té diverses peculiaritats, malgrat que una va arribar de la mà d'un monarca. Jigme Singye Wangchuck s'enfrontava al primer any de regnat com a monarca joveníssim de 17 anys en un país que patia la pobresa extrema. Va ser aleshores, tal com recorda Business Insider, que va afrontar la crisi creant l'índex de Felicitat Nacional Bruta (FNB), un registre que mesura la felicitat dels ciutadans, més enllà de la situació econòmica. 

Bhutan, amb més de 735 mil habitants, té un sistema de monarquia parlamentària, on la màxima autoritat és el rei, però el poder executiu rau en un govern triat per sufragi universal. Des del 2006, el rei és Jigme Khesar Namgyal Wangchuck, fill del creador de l'índex FNB. Però per què es va crear? L'explicació és fàcilment comprensible si un es basa en la filosofia budista, on la felicitat i el benestar passen per davant dels béns materials. Per tant, el que mesura l'índex és precisament el benestar psicològic, l'ús del temps, educació, cultura, resiliència ecològica, salut, nivell de vida, govern i vitalitat de la comunitat, tal com recorda el mateix diari. 

 

Imatge principal: Monestir de Taktsang / Unsplash