Un míssil balístic llançat presumiblement pels rebels houthis des del Iemen ha impactat en la zona de l’aeroport internacional Ben Gurion, a prop de Tel-Aviv, provocant ferides lleus a sis persones, però sense haver de lamentar víctimes mortals o danys de consideració. L’impacte s’ha produït després que han fallat els intents d’intercepció per part de les Forces de Defensa d’Israel per causes que encara es desconeixen. Es tracta del cinquè atac amb míssils contra Israel en les darreres 48 hores és la primera vegada, segons fonts militars, que el sistema defensiu d’Israel, l’anomenat Cúpula de Ferro, no aconsegueix interceptar aquests projectils. Les imatges d’una càmera de vigilància han captat el moment de l’impacte del míssil en un bosc adjacent a una carretera d’accés dins del perímetre de l’aeroport.

Entre les sis persones que han resultat ferides, hi ha un home d’uns 50 anys amb traumatismes en les extremitats, dues dones de 54 i 38 anys, que van quedar afectades per l'onada expansiva; un home de 64 anys que va ser colpejat per un objecte que va sortir volant, i altres dues dones, de 22 i 34 anys, que van resultar lleument ferides mentre corrien a la recerca de refugi. Altres dues persones també van ser traslladades a l’hospital amb ansietat aguda.

L’atac ha obligat a tancar l’espai aeri de l’aeroport Ben Gurion, el principal del país, durant aproximadament una hora, temps durant el qual s’han suspès temporalment els enlairaments i aterratges després de l’impacte que s’ha produït dins de la zona aeroportuària, La policia israeliana ha desplegat unitats especialitzades en desactivació d’explosius i va tancar els accessos a l’aeroport com a mesura preventiva, però després d’aquest temps ha tornat a reobrir les pistes i ha recuperat la normalitat. El grup alemany Lufthansa, entre les aerolínies del qual també es troben SWISS, Austrian Airlines i Brussels Airlines, i també l'espanyola Air Europa, han cancel·lat tots els seus vols que surten o arriben a l'aeroport de Tel-Aviv.

Investigació militar oberta

Fonts militars van confirmar al diari The Times of Israel que l’exèrcit va realitzar diferents intents per interceptar el míssil disparat des del Iemen, disparant sense èxits coets d’intercepció contra el projectil, i una comissió està estudiant les circumstàncies de la fallada del sistema. El ministre de defensa, Israel Katz, en una breu declaració després de l’atac, ha assegurat que “a qualsevol que ens faci mal, l’atacarem set cops més”.

“No tenim línies vermelles”, diuen els houthis

Els houthis, per la seva part, no han confirmat oficialment l’autoria de l’atac, però Mohammed al-Bukhaiti, un alt funcionari del moviment rebel del Iemen, ha dit en el canal de televisió qatarià Al-Araby que els houthis han demostrat la seva capacitat per atacar objectius sensibles en Israel. El funcionari ha afegit que el grup que té el suport de l’Iran “no té línies vermelles” en la seva lluita contra Israel. A més, Nasser al-Din Omar, cap de mitjans de comunicació dels houthis, adverteix les aerolínies contra les operacions a Israel, afirmant que posa en perill la seguretat dels seus avions.

La campanya dels Estats Units

Els rebels, recolzats per l'Iran, van reiniciar recentment els seus atacs contra la navegació al mar Roig i contra el territori d'Israel en resposta a la decisió d'aquest últim de trencar l'alto el foc pactat al gener a la Franja de Gaza i reactivar la seva ofensiva militar contra l'enclavament palestí. Israel ha evitat atacar el Iemen en resposta a aquests atacs, mentre els Estats Units lliuren una important campanya contra el grup recolzat per l’Iran. Les forces nord-americanes han llançat durant les últimes setmanes bombardejos de forma gairebé diària contra el Iemen després que el president dels Estats Units, Donald Trump, anunciés el començament d'una "acció militar decisiva i contundent" contra els houthis en resposta a la seva campanya d'atacs.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!