La polèmica pel vídeo de la primera ministra de Finlàndia, Sanna Marin, de festa ha adquirit una dimensió enorme. Tant és així que l'oposició li va exigir, una vegada es van difondre aquestes imatges, que es fes un test de drogues per acreditar que no va prendre cap mena de substància estupefaent a la festa. Sanna Marin ha comparegut aquest divendres per anunciar que s'ha sotmès a una prova d'aquest tipus per "netejar la seva reputació". Els resultats es faran públics en una setmana. "En els darrers dies, s'han fet públiques acusacions molt greus dient que consumeixo drogues. Per la meva protecció legal, encara que considero que l'exigència d'un test de drogues no és raonable, avui m'he fet una prova per esborrar tota mena de sospita", ha explicat la socialdemòcrata.

Marin ha afirmat en la roda de premsa que "mai a la vida, ni tan sols durant la meva joventut, he consumit drogues ni he vist ningú davant meu prendre'n". "Tant de bo visquéssim en una societat en la qual es pogués confiar en la meva paraula, però com hi ha determinats sectors que volen aixecar aquestes sospites, he decidit fer-me el test", ha sentenciat. La mandatària finlandesa ha afegit que a ella també la concerneix "la presumpció d'innocència i és per això que m'agradaria que no es fessin aquestes acusacions". Els partits de l'oposició demanaven el test de drogues perquè, en un moment donat del vídeo, s'escolta a una persona cridar "la banda de la farina", un fet que alguns han associat al consum de cocaïna o d'un altre estupefaent. 

Tot plegat deriva de la publicació d'un vídeo en què Sanna Marin apareix cantant i ballant amb un grup d'amics en una casa privada. Les imatges les va difondre un diari sensacionalista de Finlàndia, Iltalehti. El vídeo l'havien pujat a un grup tancat amb menys de 100 seguidors a la xarxa social Instagram, però algú les va difondre obertament al públic. Marin, disgustada per tota la controvèrsia que el vídeo ha generat, s'ha limitat a expressar que vol "creure i confiar en la gent" i ha lamentat que "el material s'hagi fet públic per tal que tothom ho pugui veure". "Vaig ballar, cantar, passar-m'ho bé i abraçar els meus amics, coses que són completament legals", ha conclòs Marin.

Eleccions en nou mesos

Preguntada per les conseqüències polítiques que poden tenir les imatges, la primera ministra finlandesa ha apuntat que "tots els ciutadans de Finlàndia tenen dret a jutjar-me pels meus actes i reflectir la seva opinió a les properes eleccions", que tindran lloc l'abril de 2023. En els comicis parlamentaris de 2019, el Partit Socialdemòcrata (del qual forma part Sanna Marin) va ser la primera força amb quasi el 18% dels vots. La formació de centreesquerra no guanyava les eleccions des de feia 20 anys i també es convertia en la primera contesa electoral en què cap partit arribava al 20% dels sufragis. Amb aquest resultat, els socialdemòcrates van formar coalició amb el Partit del Centre, la Lliga Verda, l'Aliança de l'Esquerra i el Partit Popular Suec de Finlàndia. La candidata investida fou Sanna Marin, que es va convertir en la cap de govern més jove del món amb 34 anys. Les enquestes situen el Partit de Coalició Nacional al capdavant amb quasi un 24% de vots, però el Partit Socialdemòcrata també creixeria fins a quasi el 20%. La resta de socis de govern perdrien pistonada, però podrien seguir sumant majoria en una cambra formada per 200 diputats.