Centenars de milers de manifestants prodemocràcia -800.000 segons els organitzadors- han tornat a sortir als carrers de Hong Kong aquest diumenge en l'anomenada "Marxa del dia dels drets humans", quan es compleixen sis mesos de l'inici de les protestes que han assolat la ciutat semiautònoma xinesa.

Mig any després de l'esclat de les protestes, una nova marea negra ha tornat a inundar els carrers per recordar les seves demandes amb motiu del Dia Mundial dels Drets Humans, que se celebrarà dimarts vinent.

Es tracta de la primera marxa convocada pel Front Civil de Drets Humans (CHRF) que va rebre l'aprovació de la policia per primer cop des que es van prohibir les mobilitzacions convocades per aquesta organització el passat mes de juliol. Fins ara, només s'havien autoritzat concentracions estacionàries.

Es tracta també de la primera manifestació del moviment prodemocràtic després de la seva aclaparadora victòria en les eleccions locals celebrades el passat 24 de novembre.

Amnistia i sufragi universal

"El Govern de Hong Kong ha de respondre a les nostres cinc exigències per complir el deure de protegir els drets humans internacionals i defensar la dignitat humana", han instat els organitzadors en un comunicat.

El CHRF ha advertit que la manifestació d'avui és l'"última oportunitat" perquè la cap de l'Executiu hongkonguès, Carrie Lam, compleixi les cinc demandes principals dels manifestants, que inclouen una investigació independent sobre les causes judicials arran de les protestes, una amnistia per als arrestats i el sufragi universal.

Amb càntics de "Lluita per la llibertat, ajuda Hong Kong" o l'himne "Glòria a Hong Kong", activistes antigovernamentals, joves i grans, han anat des de Victoria Park, al bulliciós districte comercial de Causeway Bay fins a Chater Road, a prop del cor del districte financer.

hong kong - efe

EFE

"La nostra relació amb la policia ha empitjorat gairebé 180 graus i l'opressió del partit comunista xinès malvat és molt més clara cada dia. Sento que tots els hongkonguesos i tots els que compartim el mateix enemic estem més units que mai", ha comentat a Efe C. Ma, una hostessa retirada de 40 anys.

Al llarg del recorregut de la manifestació hi havia col·locades moltes parades amb urnes per recaptar fons per a l'assistència legal als més de 4.000 detinguts fins ara en les protestes. Els manifestants també han demanat a la policia que deixi de llançar gasos lacrimògens als manifestants, al·legant que afecten la salut del públic en general i danyen el medi ambient.

En els sis mesos des que van començar les protestes el juny de 2019, la policia de Hong Kong ha disparat més de 10.000 descàrregues de gas lacrimogen a tota la ciutat, una situació que ha generat preocupacions de salut pública sobre el possible alliberament de dioxina.

"Hem après la lliçó"

Hores abans de la manifestació, el govern local ha emès  un comunicat en el qual ha expressat la seva esperança en què la gent, "en manifestar els seus punts de vista i lluitar pels seus propis drets i llibertats, pugui consagrar els principis de la Declaració Universal dels Drets Humans perquè es respectin els drets i llibertats dels altres".

carrie lam Hong Kong - efe

EFE

"Desafortunadament, moltes van acabar en enfrontaments violents i il·legals, incloent el bloqueig imprudent de carreteres, el llançament de còctels molotov i maons, incendis, vandalisme, la crema de botigues i instal·lacions individuals dels ferrocarrils de trànsit massiu i del metro lleuger", ha indicat.

El govern s'ha mostrat favorable a "entaular diàlegs, basats en la llei i en un ambient pacífic i de confiança mútua" i ha afirmat que, després de la crisi del projecte de llei d'extradició que va donar inici a les protestes, "ha après la lliçó i escoltarà i acceptarà humilment les crítiques".