Centenars de manifestants han entrat aquest dissabte a la residència oficial del president de Sri Lanka a Colombo, Gotabaya Rajapaksa, durant una jornada de multitudinàries protestes per exigir la dimissió del mandatari per la seva gestió de la crisi econòmica. Sri Lanka, país habitat per 22 milions de persones, està situat al sud de l'Índia i des de fa mesos, els seus habitants pateixen talls d'electricitat, llargues cues d'espera per comprar combustible i una inflació creixent.

Els manifestants han trencat el perímetre de seguretat que envoltava la residència oficial de Rajapaksa al centre de Colombo. Per intentar repel·lir l'avenç de la gent, la policia ha fet servir gasos lacrimògens, però no ha estat efectiu. Abans de l'entrada dels ciutadans a la residència, el mandatari havia abandonat l'edifici. Un portaveu de l'Hospital Nacional de Colombo va afirmar als mitjans de comunicació que com a mínim dotze persones han resultat ferides.

Alguns manifestants han compartit a les xarxes socials imatges de la gentada dins la residència del president. S'hi poden veure centenars de persones corejant consignes pels passadissos i les habitacions. Segons fonts de Defensa del país, el president Rajapaksa segueix sent president del país i es troba en un indret secret protegit per l'exèrcit. "El president ha estat escortat cap a un lloc segur", apunten. 

La manifestació d'aquest dissabte ha estat el colofó a un seguit de protestes que fa tres mesos que dura. "Volem un canvi, volem que aquest president se'n vagi", ha dit a Efe Lakmal Perera, un treballador del sector privat que es trobava entre els centenars de manifestants que eren a prop del parc Galle Face Green, epicentre de les protestes a Colombo.

Greu crisi econòmica 

La tensió i el descontentament va augmentar a l'illa a finals de març, quan les autoritats van imposar talls de llum de més de 13 hores, fet que va provocar que la població sortís als carrers per demanar la dimissió de l'Executiu de Sri Lanka. D'ençà d'aleshores, centenars de manifestants s'han instal·lat als voltants de la Secretaria Presidencial de Colombo i les protestes pacífiques al voltant de la nació illenca s'han tornat habituals, mentre les autoritats intenten arribar a un acord de rescat amb el Fons Monetari Internacional (FMI) per rescatar el país econòmicament. Sri Lanka està en fallida després que les seves reserves de divises s'hagin desplomat a mínims històrics. Paral·lelament, al país se li estan esgotant els dòlars per pagar les importacions essencials, inclosos aliments, medicines i combustible.

La manifestació respon a la greu crisi econòmica que pateix Sri Lanka. N'és prova el fet que les escoles han estat tancades i el combustible s'ha limitat als serveis essencials. I és que, des de la seva independència, el país mai no havia patit problemes econòmics tan seriosos com els actuals. En aquest context, el Govern va declarar una moratòria sobre el seu deute extern per 51.000 milions de dòlars.