El govern francès està suant sang als carrers del país, amb una revolta contra la reforma de les pensions que, per ara, creix amb duresa cada dia que passa. París és una ciutat en la qual sovint les protestes acaben amb incidents, però la virulència del que s'està veient aquests dies ha sorprès els mitjans francesos. I a més s'està estenent a altres zones del país, com va passar amb l'incendi a l'Ajuntament de Bordeus (Gironda). La situació delicada en què es troba la presidència d'Emmanuel Macron queda confirmada també perquè el rei d'Anglaterra ha hagut de suspendre la seva anunciada visita a París, que era la primera des que va ser coronat. Les autoritats franceses no li poden garantir una estada tranquil·la, cosa que ratifica que la situació és extremadament greu per al govern.

Com que Macron no aconsegueix per ara desactivar la revolta i a França es protegeix el president, la primera ministra, Élisabeth Borne, és qui rep en primer terme la pressió del malestar i, segons diversos observadors, està trontollant en el càrrec. El diari Le Monde, que és ponderat, afirma que Borne està perdent suports a la majoria governamental i molts la qüestionen, després que va superar per només 9 vots les mocions de censura. El rotatiu fa una descripció pictòrica de la impotència que està vivint l'executiu francès: "Vint-i-quatre hores després de la intervenció del president de la República suposadament per apaivagar la irritació dels francesos, la disputa ha agafat el color de centenars d'incendis. A Bordeus, la porta de l'ajuntament està en flames", apunta. Macron ha fet ara una jugada sibil·lina, i ha encarregat a Borne ampliar la majoria governamental amb una nova coalició de govern. És precisament el que no ha aconseguit amb la reforma de les pensions, que no tenia prou suports a l'Assemblea francesa i s'ha hagut d'aprovar per decret. "Espero que ho faci", ha indicat Macron, en el que molts han interpretat com un final d'etapa pròxim de la primera ministra.

El diari Financial Times es pregunta obertament si França camina cap a la sisena República, cosa que significa que, per al gran diari econòmic britànic, l'Estat francès està davant d'una monumental crisi que el portarà a fer un reset. La cinquena república es va crear el 1958 per obra del general De Gaulle, arran de la gran crisi originada per la independència d'Algèria i un cert descontrol a l'exèrcit. El resultat va ser un reforçament dràstic de la figura de president. 

Només a la jornada de dijous, la policia francesa va fer 457 detencions a tot el país, segons ha informat el ministre de l'Interior, Gérald Darmanin. Ha aprofitat per agrair l'actuació dels 12.000 policies i gendarmes que s'han mobilitzat. També ha indicat que ahir es van produir 300 manifestacions i que, a més de París i Bordeus, hi va haver greus incidents a Rennes (Bretanya), Nantes (Loira), i Lorient (Bretanya). Darmanin ha rebutjat retirar la reforma de les pensions per reconduir el malestar, amb un argument republicà. "No crec que s'hagi de retirar aquest text a causa de la violència. Si es fes, la República no existeix", ha advertit.

Mentrestant, a la capital francesa alguns han aprofitat les escenes de tensió, per intentar unes fotografies artístiques.