El president de França, Emmanuel Macron, ha anunciat aquest dijous que es duplicaran els efectius que el seu país utilitza per als controls fronterers, fins a 4.800 persones, i que al desembre demanarà als altres líders de la UE una reforma en profunditat del Tractat de Schengen sobre les fronteres exteriors.

Macron, que s'ha desplaçat fins al lloc fronterer del Pertús, amb Catalunya, ha dit que l'objectiu és "lluitar contra la immigració clandestina" i impedir que aquests fluxos siguin utilitzats pels terroristes. En una declaració davant de la premsa, ha explicat que vol que amb la reforma "en profunditat" de Schengen la Unió Europea (UE) es doti d'"una veritable policia" per controlar les seves fronteres exteriors i que la presa de decisions es faci "de forma molt més integrada".

Emmanuel Macron mosso - efe

Macron saluda diverses autoritats al Pertús / Foto: Efe

Ha precisat que farà proposades en el Consell Europeu de desembre per repensar l'organització de Schengen, intensificar la protecció comuna "amb una veritable policia de seguretat de les fronteres exteriors" i donar més competències a les reunions de ministres d'Interior dels països membres per a així aconseguir una eficàcia més gran.

La petició a Europa sobre els controls fronterers

"El que vull -ha subratllat- és que refundem aquest espai (Schengen) perquè sigui més coherent" i perquè el pes del control de les fronteres exteriors no recaigui únicament en els països que les tenen.

El cap de l'Estat francès, que va estar saludant a les forces de l'ordre franceses i espanyoles al Pertús, ha explicat que França ha demanat a la Comissió Europea que es prolongui l'autorització per realitzar controls fronterers a l'interior d'Europa, com ve fent des dels atemptats terroristes de novembre de 2015.

De fet, aquest reforç es produeix enmig de la polèmica que s'ha generat a França després de l'últim atemptat de Niça contra una església, ja que el seu autor, Brahim Issaoui, és un jove tunisià de 21 anys que va entrar a Europa de forma clandestina a finals de setembre des del seu país per l'illa italiana de Lampedusa.

Les autoritats italianes, després de fitxar-lo, el van traslladar al port de Bari el 9 d'octubre i després de diverses setmanes a Itàlia va creuar la frontera francesa un o dos dies abans de perpetrar l'atemptat de Niça, en el que va assassinar tres persones.

Respecte a les regles d'entrada

Alguns barons de l'oposició de dretes, com l'alcalde de Niça, Christian Estrosi, han demanat la suspensió dels acords de Schengen i el restabliment dels controls sistemàtics a les fronteres franceses.

Macron, sense entrar directament en el cas d'Issaoui, ha reconegut que hi ha terroristes que "utilitzen els fluxos d'immigració" i que també se serveixen de les xarxes de narcotraficants i dels qui trafiquen amb persones. En qualsevol cas, ha rebutjat la idea d'una legislació d'excepció, ha insistit que "França no és una illa" i que la immigració és necessària, però també que les regles d'entrada "han de respectar"-se.

Macron ha assegurat que el desplegament dels nous policies, gendarmes i militars encarregats de vigilar les fronteres interiors es fa "en molt bona coordinació, en particular amb els nostres amics italians i espanyols".