L'Alianza Democrática (AD), de l'actual primer ministre en funcions de Portugal, Luís Montenegro, ha guanyat les eleccions legislatives anticipades amb el 33,55% dels vots, quan l'escrutini va per més del 94% dels sufragis. Amb uns resultats encara provisionals, la formació d'ultradreta Chega, d'André Ventura, se situa en segona posició amb el 23,47%, frec a frec amb el Partit Socialista (PS) de Pedro Nuno Santos, que aconsegueix el 23,04% dels vots. Ara la pregunta és qui governarà, ja que cap dels candidats ha assolit la majoria absoluta. Per tant, caldrà estar atents als possibles pactes, que de moment són una incògnita.
Els portuguesos han votat aquest diumenge per renovar els 230 diputats de l'Assemblea de la República (Parlament) en unes eleccions de què sortirà un nou Govern. Segons les dades donades a conèixer pel Ministeri de l'Interior, la participació ha estat del 48,28% fins a les 16.00 hora local, una xifra inferior a la registrada als comicis parlamentaris de l'any passat, quan va ser del 48,28% fins a la mateixa hora. Més de 10,8 milions d'electors dins i fora del país han estat cridats a anar a les urnes, amb 12.604 taules repartides de llarg a llarg del territori portuguès.
Per què han celebrat eleccions anticipades?
La repetició de les eleccions és conseqüència directa d’un escàndol polític que ha sacsejat el govern de Luís Montenegro. Diversos mitjans van revelar irregularitats relacionades amb Spinumviva, una empresa fundada pel mateix Montenegro abans d’entrar en política. Tot i que ell ja no la gestiona, la societat continua activa, té la seu a casa seva i és administrada per la seva dona i fills. A més, té com a principals clients empreses adjudicatàries del govern, especialment Sotoverde, una concessió de casinos i sales de joc.
L’escàndol va provocar una gran crisi política. Montenegro es va enfrontar a dues mocions de censura, presentades per Chega i el Partit Comunista, que només va superar gràcies al vot en contra del Partit Socialista. No obstant això, quan el PS va impulsar una comissió parlamentària d’investigació, el primer ministre va optar per presentar una moció de confiança, sabent que la perdria, per evitar el desgast d’una investigació pública. En perdre-la, es va obrir un nou cicle electoral. Aquest episodi ha agreujat el desencís ciutadà i ha contribuït a la inestabilitat política que viu el país.
Amb aquestes eleccions, Portugal ha celebrat cinc comicis legislatius en menys d’una dècada. Un país que Brussel·les considerava un exemple de moderació i estabilitat política, ha passat a ser un dels que més recorre a les urnes per resoldre crisis internes.