Els francesos reten aquest diumenge homenatge a Els Invàlids de París a Jacques Chirac, que va ser president de la República entre 1995 i 2007, i que va morir dijous passat als 86 anys. A primera hora de la tarda es va instal·lar a l'església de Sant Lluís dels Invàlids el fèretre amb les restes mortals del president i a les 12.00 hores es va celebrar una cerimònia interreligiosa organitzada per desig de la família, després de la qual es van obrir les portes perquè el públic pugui retre-li el seu últim homenatge. En l'esmentada cerimònia, en presència de la filla de Chirac, Claude, i del seu gendre, Frédéric Salat-Baroux, van ser presents representants de les religions catòlica, protestant, musulmana, jueva i budista.

A l'exterior, milers de persones feien cua per accedir a la catedral i poder estar uns moments davant del taüt de l'excap de l'Estat, recobert amb una bandera francesa i flanquejat també per banderes franceses i europees. Algunes d'aquestes persones, moltes d'elles militars o veterans de les Forces Armades, havien estat esperant fora del monument durant hores, des de primera hora del matí. Des de dijous a la nit, el Palau de l'Elisi ha romàs obert per als qui han volgut presentar allà els seus respectes a Chirac i deixar el seu testimoni als llibres de firmes que s'entregaran a la família. Fins dissabte a la nit havien passat per allà més de 5.000 persones.

chirac efe

Segons una enquesta realitzada per l'institut demoscòpic Ifop divendres, l'endemà de la seva mort, Chirac és al costat del fundador de la V República, el general Charles de Gaulle, el president més apreciat pels francesos. Un 30 % dels enquestats va dir que considera a Chirac el millor president, el mateix percentatge que els que es van decantar per De Gaulle, que va exercir la presidència de la República entre 1959 i 1969. A notable distància es queda el socialista François Mitterrand (cap de l'Estat entre 1981 i 1995), i molt per darrere l'actual president, Emmanuel Macron (7 %) i els conservadors Nicolas Sarkozy (2007-12) i Georges Pompidou (1969-74). La seqüència commemorativa continuarà dilluns, dia de dol a tot França, on les banderes als edificis oficials onejaran a mig pal.

Macron anirà pel matí als Invàlids per retre honors militars a Chirac i al migdia presidirà un ofici religiós a l'església de Saint Sulpice, que anirà a càrrec de l'arquebisbe de París, Michel Aupetit. Està previst que hi vagin una trentena de caps d'Estat i de Govern, com els de Rússia, Vladimir Putin; Itàlia, Sergio Mattarella, o Alemanya, Frank-Walter Steinmeier. També hi aniran els primers ministres de Bèlgica, Charles Michel; Hongria, Viktor Orbán; o Líban, Saad Hariri; així com el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker.