El primer ministre del Regne Unit, Boris Johnson ha tornat a encendre els ànims dels independentistes escocesos després de qualificar de "desastre" l'autonomia d'Escòcia. El líder conservador ha generat polèmica amb la seva intervenció a una reunió virtual amb diputats "tories" aquest dimarts. A més d'utilitzar la paraula "desastre" per referir-se a l'autonomia, Johnson ha qualificat la 'devolution' de Blair com el "major error" del polític laborista.

El ministre britànic de Comunitats, Robert Jenrick, ha intentat restar importància a la controvèrsia dient que el primer ministre sempre ha donat suport a la descentralització, però que "està molt preocupat per l'augment del nacionalisme i el separatisme dels que busquen trencar a Regne Unit".  

'The devolution'

La 'devolution' va ser un procés de finals dels anys 90 de descentralització a Anglaterra, promogut pel govern de Tony Blair. Es va acordar la devolució de poders de Westminster a les altres nacions del territori -Gal·les, Irlanda del Nord i Escòcia- mitjançant uns estatuts i la creació d'Assemblees i Parlaments. 

El fet que Johnson critiqui aquest procés polític com a un error major, ha fet reaccionar a tots els nacionalistes escocesos, fins i tot a no independentistes.

La reacció del SNP

La primera ministra escocesa i líder del Partit Nacionalista Escocès (SNP), Nicola Sturgeon ha tornat a reivindicar la independència de la regió amb l'objectiu de "protegir i enfortir" el Parlament d'Edimburg. En referència a això, ha piulat a Twitter que "val la pena assenyalar aquests comentaris del primer ministre per a una altra vegada que els 'tories' diguin que no són una amenaça per als poders de Parlament escocès o, més increïble, que donen suport els poders autonòmics". 

En la línia de Sturgeon, el representant de l'SNP a la Cambra dels Comuns, Ian Blackford, ha publicat a la mateixa xarxa social, que la millor manera d'acabar amb l'actitud del primer ministre és amb la independència.

Reacció dels laboristes

Els retrets a Johnson també han arribat des de l'oposició laborista, el portaveu a Escòcia, Ian Murray, ha assenyalat que la descentralització és un dels èxits dels quals la seva formació està més "orgullosa" i que l'opinió de Johnson confirma que no creu en l'autonomia. "Aquest Govern hauria d'haver treballat en col·laboració amb els governs autonòmics durant la crisi de la pandèmia. En canvi, el poble del Regne Unit ha pagat el preu dels seus fracassos", ha declarat Murray. 

Eleccions al parlament escocès 2021

L'enfrontament amb els nacionalistes es produeix a sis mesos de les eleccions a Parlament d'Edimburg que se celebraran el maig de 2021. De moment, l'SNP es perfila com a preferit. El partit té actualment 61 escons al parlament autonòmic, format per 129 seients. Els conservadors queden en segon lloc amb 31 i els laboristes amb 23, mentre que la resta d'escons estan repartits entre altres formacions polítiques.

De cara a aquests comicis, els nacionalistes tornaran a fer campanya a favor d'un segon plebiscit, després que al primer, celebrat el 18 de setembre de 2014, els escocesos van rebutjar la independència, amb un 55,3% en contra i un 44,7% a favor.

No obstant això, el Brexit ha donat un nou impuls a les aspiracions nacionalistes, després que Escòcia votés a favor de la permanència de país a la Unió Europea (UE).

Les crítiques contra el primer ministre van arribar també d'Anas Sarwar, "número dos" laborista a Escòcia, en afirmar que "Boris Johnson és el desastre, no la descentralització. La veritat és que ell és l'amenaça més gran per al Regne Unit". "Enmig d'una pandèmia, quan la vida i els suports de la gent estan en risc, el govern central i escocès s'haurien de concentrar en unir la gent per sortir d'aquesta crisi", ha dit Sarwar.