La ciutat japonesa d'Hiroshima ha instat aquest dimarts als joves a no oblidar ni menysprear la tragèdia atòmica i ha fet una crida als líders mundials, especialment al Japó, perquè subscriguin el Tractat per a la Prohibició de les Armes Nuclears.

"Per enfrontar les nostres circumstàncies actuals i aconseguir un món pacífic i sostenible, hem de transcendir les diferències d'estatus o opinió (...). Per aconseguir-ho, les generacions futures no han de desestimar els bombardejos atòmics i la guerra com a simples fets del passat", ha dit l'alcalde de la ciutat, Kazumi Matsui, en el seu discurs en la cerimònia de commemoració del 74è aniversari del bombardeig.

En un acte celebrat al Parc de la Pau (situat a prop de la zona zero de l'explosió), al qual han assistit representants d'uns 90 països, Matsui ha llegit poemes i textos escrits per supervivents, que parlen dels horrors del bombardeig i demanen que una cosa així no passi a generacions futures. "Som suficients", hi diu un.

L'alcalde de la localitat nipona ha demanat a la societat d'adoptar un "esperit de tolerància" per lluitar plegats contra les adversitats actuals: l'ascens del nacionalisme, l'augment de les tensions per l'exclusivitat i la rivalitat, i el desarmament nuclear estancat.

"Havent viscut dues guerres mundials, els nostres majors van perseguir un ideal: un món més enllà de la guerra. Es van prometre construir un sistema de cooperació internacional. No hauríem de recordar i, per a la supervivència humana, lluitar per aquest món ideal? Els demano això especialment a vostès, els joves, que mai no han conegut la guerra però que lideraran el futur," ha assenyalat.

japo efe

Per Matsui, "els líders mundials han d'avançar amb ells, promovent l'ideal de la societat civil", i ha fet una crida per unir-se al Tractat per a la Prohibició de les Armes Nuclears, de què no formen ni les potències nuclears mundials ni el Japó.

El primer ministre japonès, Shinzo Abe, també ha dit unes paraules a la cerimònia en la qual es va referir a la meta d'aconseguir un món sense aquestes armes, però va evitar qualsevol referència al tractat.

La bomba llançada sobre Hiroshima fa 74 anys va detonar amb una intensitat d'uns 16 quilotones a uns 600 metres d'altura molt a prop d'on s'aixeca el parc on va tenir lloc la cerimònia, i va posar fi immediatament a la vida d'unes 80.000 persones.

El nombre augmentaria cap a finals de 1945, quan el balanç de morts arribava als 140.000, i en els anys posteriors les víctimes per la radiació van sumar més del doble.

Tres dies després de l'atac sobre Hiroshima, el 9 d'agost de 1945, els Estats Units van llançar una segona bomba nuclear sobre la ciutat de Nagasaki, fet que va forçar la capitulació del Japó sis dies després i va posar fi a la Segona Guerra Mundial.