El govern italià ha decretat aquest dimecres l'estat d'emergència a la zona de l'ensorrament d'un pont a Gènova i ha anunciat que destinarà cinc milions d'euros per a les primeres accions urgents d'un sinistre que ha causat almenys 39 morts i 16 ferits.

El succés va tenir lloc quan un tram d'uns cent metres del pont Morandi, construït a la dècada dels anys 60, es va ensorrar i va sepultar els cotxes que circulaven per ell en aquell moment. El viaducte transcorre sobre una zona urbana en la qual hi ha centres comercials, edificis residencials i àrees industrials, i els equips d'emergència temen que puguin produir-se ulteriors caigudes, per la qual cosa han estat desallotjades 634 persones d'edificis adjacents.

La majoria han passat la nit en cases de familiars, segons ha informat el primer ministre italià, Giuseppe Conte en roda de premsa, encara que també n'hi ha hagut altres que es troben en campaments improvisats en centres que han facilitat les autoritats locals.

El govern italià entre els antisistema del Moviment 5 Estrelles (M5S) i la ultradretana Lliga ha celebrat aquest mateix dimecres una reunió extraordinària a Gènova. A la trobada han assistit Conte, els vicepresidents, Luigi Di Maio (M5S) i Matteo Salvini (Lliga), i el ministre d'Infraestructures, Danilo Toninelli, mentre que la resta de ministres, excepte dos, han seguit la reunió a través de dispositius audiovisuals, segons han assegurat fonts oficials.

A la reunió, s'ha decretat l'estat d'emergència per dotze mesos a la zona sinistrada i s'ha decidit mobilitzar un paquet de "cinc milions d'euros per cobrir les primeres intervencions urgents", ha dit Conte. A més, el primer ministre ha assenyalat que aquest primer paquet d'ajuts serà un punt de partida que haurà de ser incrementat a mitjà termini per a les accions de reconstrucció i altres qüestions que de moment no són prioritàries.

Paral·lelament, s'ha decidit començar "el procediment per a la revocació de la concessió a l'empresa Autostrade per l'Italia", filial d'Atlantia i responsable del manteniment del pont esfondrat.

Conte també ha avançat que "el govern, a l'hora d'atorgar noves concessions, serà molt més rigorós en l'avaluació de les clàusules" per evitar que sinistres com el de Gènova es repeteixin en el futur. A més, desenvoluparà un pla extraordinari que contempli controls en totes les infraestructures del país, "moltes de construïdes entre els anys 50 i 70, i que pateixen cert degradament".