El primer ministre d'Israel, Benjamin Netanyahu, ha anunciat aquest diumenge que prepara l'extracció de gas davant les costes de Gaza conjuntament amb l'Autoritat Nacional Palestina (ANP) i Egipte. La zona de la qual es vol extreure el fòssil és un enclavament sota bloqueig israelià per terra, mar i aire des del 2007. Hamàs, el grup islamista palestí que controla la zona, ha mostrat el seu rebuig a l'anunci israelià. Netanyahu ha justificat que és un acord per impulsar "el desenvolupament econòmic palestí i el manteniment de l'estabilitat i seguretat a la regió". 

Segons Netanyahu, "la implementació del projecte està subjecta a la coordinació entre els serveis de seguretat i el diàleg directe amb Egipte", així com a la coordinació amb l'ANP, organisme amb presència en àrees reduïdes de Cisjordània que va perdre el poder de Gaza quan Hamàs va passar a controlar el territori el 2007. Segons ha informat la premsa israeliana, l'ANP i Israel negociaven un acord per a extreure gas a Gaza, on ara haurien de realitzar-se prospeccions per a conèixer l'extensió real d'aquest recurs en les aigües de l'enclavament, després que en 2014 es descobrís una primera reserva de gas natural a uns centenars de metres d'una platja gazatí. En aquest sentit, Israel argumenta que el projecte del gas -un assumpte que es planteja des de fa llarg temps-, podria servir d'embranzida econòmica per a l'enclavament, encara que és difícil que aquest es pugui impulsar sense l'aprovació directa o indirecta d'Hamàs.

Oposició de Hamàs

El grup islamista palestí ha reaccionat a l'anunci israelià censurant la seva proposta, i ha assegurat que no necessita "el permís de ningú per a disposar" del gas. "No permetrem que l'ocupació faci del problema del gas a Gaza un assumpte per a posicions de xantatge, o un instrument per a aprovar acords polítics o de seguretat" amb altres organismes presents en l'escenari polític palestí, va declarar el portaveu de Hamàs en l'enclavament, Hazem Qasem.

Israel -com la UE i els EUA- considera a Hamàs un grup terrorista, i des de fa 15 anys aplica un dur bloqueig sobre Gaza amb severes restriccions comercials que també ha causat empobriment, precarització i forts danys econòmics en la Franja. L'ANP, liderada pel partit secular Fatah, i el grup islamista Hamàs mantenen una disputa pel lideratge palestí des de 2007, quan va fracassar el govern d'unitat nacional un any després que els islamistes guanyessin les eleccions legislatives. Encara que afeblida i amb una influència molt reduïda a Gaza, l'ANP és l'única entitat acceptada per Israel i gran part de la comunitat internacional com a interlocutor dels palestins.