Les forces israelianes han ordenat als residents dels barris orientals de la ciutat del sud gazià de Rafah que evacuïn davant d'una imminent acció militar. "D'acord amb l'aprovació del govern (israelià), una avaluació de la situació en curs guiarà el moviment gradual de civils de les àrees especificades cap a l'àrea humanitària" d'Al-Mawasi, assenyala l'Exèrcit en un comunicat. De moment hi ha molt poca informació sobre la suposada acció militar que planeja Israel, tot i que les mateixes forces militars no han relacionat aquesta ordre d'evacuació amb una invasió terrestre i parlen d'una operació d'"abast limitat". Segons els militars israelians, l'ordre afecta unes 100.000 persones. 

El govern d'extrema dreta de Benjamin Netanyahu fa setmanes que insisteix a envair aquesta ciutat gaziana com a part de la seva ofensiva contra Hamàs. Tanmateix, aliats d'Israel i organitzacions internacionals han advertit que un atac sobre Rafah posaria en risc la vida de milers de civils. Cal recordar que a la ciutat gaziana hi malviuen 1,4 milions de palestins, la majoria desplaçats del nord. 

Per la seva banda, l'Exercit d'Israel està donant indicacions als civils de Rafah perquè es desplacin  la zona d'Al-Mawasi, pròxima a Khan Yunis, una altra ciutat extremadament atacada per les forces israelianes. Segons els militars israelians, la zona a la qual es vol desplaçar els civils de Rafah ha estat ampliada i compta amb més ajuda humanitària: "hospitals de campanya, tendes, major quantitat d'aliments, aigua, medicaments i subministraments addicionals". Això contrasta amb el fet que fa unes hores les autoritats israelianes tanquessin un dels principals passos utilitzats per lliurar ajuda humanitària a Gaza després que un atac amb coets reivindicat per Hamàs, segons informa The Guardian

Com queden les negociacions amb Hamàs a Egipte? 

Actualment, a Egipte, es troben negociant una possible treva. Fonts properes a les negociacions apuntaven el diumenge que les converses avançaven positivament i semblaven acostar-se a un acord. L'esborrany que estava sobre la taula inclou una primera fase de 40 dies de treva, en què s'alliberaran 33 ostatges del total d'uns 128 d'Israel retinguts per Hamàs, mentre que l'Exèrcit israelià es retirarà de la Franja de Gaza. La segona fase durarà 42 dies més i en ella seran alliberats els ostatges restants i s'estendrà un procés de "calma permanent a Gaza"; mentre que una tercera fase també de 42 dies, inclourà l'intercanvi de cadàvers, publicava EFE. Tot i això, aquest esborrany no agradava del tot al govern israelià i amb el nou anuncia d'evacuació podria acabar en paper mullat. 

L'obsessió de l'Executiu de Netanyahu d'entrar a Rafah ha estat present abans fins i tot de començar les negociacions, tot i que el seu principal aliat, els Estats Units, ha insistit a renunciar a aquest objectiu. Ni les manifestacions als carrers d'Israel per aturar l'ofensiva i recuperar els ostatges ni la mediació d'Antony Blinken, secretari d'Estat estatunidenc, han servit perquè Netanyahu abandoni el pla d'atacar Rafah. 

Aquesta setmana, Netanyahu ja va avançar que les tropes israelianes entraran a Rafah "amb acord o sense". En les negociacions d'aquest cap de setmana s'ha tractat aquesta negativa del primer ministre israelià. Segons informava Al Jazeera, la fixació amb Rafah és un "element clau" que no només es va posar sobre la taula el dissabte, sinó que implícitament suggereix que "no hi haurà alto el foc i que l'atac continuarà, cosa que va en contra del que estem discutint", ha assegurat el portaveu de Hamàs, Ossama Hamdan, a la cadena qatariana.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!