L'atac massiu que va iniciar Hamàs el passat dissabte contra Israel va ser celebrat a l'Iran, per les seves institucions i alguns dels seus ciutadans que van sortir als carrers amb petards, banderes palestines i pancartes contra l'Estat d'Israel i els Estats Units (EUA). La posició propalestina de l'Iran no és cap novetat, però l'ombra de la sospita que Teheran estigui darrere de l'atac de Hamàs ha fet que la tensió es traslladi a la república islàmica. En un primer moment, les autoritats iranianes han negat cap connexió i han amenaçat amb una resposta devastadora a aquells que amenacen el país persa si fan moviments "estúpids", en un aparent missatge a Israel.

🔴 Guerra a Israel, DIRECTE | Última hora de Hamàs, conflicte amb Gaza i Palestina

🔴 Dos ciutadans espanyols, un home i una dona, desapareguts per l'atac de Hamàs a Israel

🔴 Mohamed Deif, el líder del braç armat de Hamàs que hauria iniciat la incursió a Israel

"Qualsevol que amenaci la República Islàmica de l'Iran ha de saber que qualsevol moviment estúpid provocarà una resposta devastadora", va dir en una roda de premsa el portaveu del Ministeri d'Exteriors iranià, Naser Kananí, qui va afegir: "Que es defensin contra la resistència palestina a Palestina, si poden".

Kananí s'ha dirigit directament a la informació del The Wall Street Journal, on afirmaven que l'Iran havia impulsat l'atac de Hamàs. "Les acusacions i els comunicats sobre l'Iran i el seu rol (a Israel) tenen motius polítics i busquen justificar la forta derrota del règim sionista", ha sentenciat el portaveu qui ha fet servir un to més dur que la missió de l'Iran davant l'ONU, qui ja havia negat cap connexió. 

L'Iran dona suport a Palestina 

Tot i negar cap col·laboració amb Hamàs, la missió de l'Iran davant l'ONU a Nova York ha recordat el posicionament del seu país: "Donem suport emfàticament i sens dubte la causa de Palestina; tot i això, no estem implicats en la resposta palestina, que ha estat presa només per Palestina". 

La República Islàmica de l'Iran i Israel són enemics acèrrims, suposen una amenaça existencial mútua, competeixen per l'hegemonia regional i mantenen una guerra encoberta amb ciberatacs, assassinats i sabotatges. En aquest conflicte i per expandir la seva influència regional, Teheran recolza grups com el libanès Hezbollah, el moviment palestí Hamàs i la Jihad Islàmica.

Dos espanyols desapareguts

El ministre d'Exterior en funcions, José Manuel Albares, ha confirmat que dos ciutadans espanyols s'han vist afectats pel conflicte. Tanmateix, no ha volgut donar detalls sobre la situació d'aquestes persones i s'ha limitat a dir que totes dues persones "han patit l'atac". Tanmateix, com ha informat elDiario.esels dos ciutadans estan desapareguts i es tracta d'un home i una dona. Tots dos resideixen molt a prop de la frontera amb Gaza. 

 

Imatge principal: Ciutadans de l'Iran celebren als carrers de Teheran l'atac de Hamàs / EFE