Un tribunal revolucionari iranià ha condemnat a mort aquest dimecres el raper Tomaj Salehi per sedició, propaganda contra el sistema i incitació als disturbis durant les protestes desfermades per la mort de Mahsa Amini, la jove detinguda per portar mal posat el vel, ha informat el seu advocat Amir Raesian a mitjans locals. La sala primera del Tribunal Revolucionari d'Isfahan “ha condemnat Tomaj Salehi al càstig més dur, a mort, pel càrrec de corrupció a la terra”, ha informat Amir Raeisian, advocat del músic, al diari reformista Shargh.

L'advocat ha explicat que el tribunal ha considerat les acusacions de sedició, col·lusió contra el sistema, propaganda contra el sistema i incitació als disturbis que pesaven contra Salehi com a exemples de “corrupció a la terra” per la qual cosa va dictar la pena de mort contra el músic. El càrrec de corrupció a la terra engloba una sèrie de delictes contra la seguretat pública i la moral islàmica. Raeisian ha qualificat la sentència de “sense precedents” i ha anunciat que apel·larà la decisió.

Condemnat per donar suport a les protestes

Salehi va ser arrestat a finals d'octubre del 2022 i acusat de “corrupció a la terra” per donar suport a les protestes desencadenades per la mort el 16 de setembre d'aquell any de Mahsa Amini després de ser detinguda per no portar ben posat el vel islàmic. Un tribunal revolucionari va condemnar el juliol del 2023 Salehi a sis anys i tres mesos de presó, pena que va ser rebutjada en l'apel·lació pel Tribunal Suprem, que va tornar el cas a una cort inferior perquè tornés a estudiar el cas.

El novembre de 2023 va ser posat en llibertat sota fiança, però va ser arrestat de nou només onze dies després. El raper i dissident, conegut pel seu nom de pila –Tomaj–, ja s'ha enfrontat a les autoritats en el passat i va ser condemnat a sis mesos de presó i una multa el gener del 2022 per “provocar la violència i la insurrecció”, encara que la pena de presó va ser suspesa.

El també cantant Shervin Hajipour va ser condemnat a tres anys i vuit mesos de presó per "propaganda contra el sistema i incitació als disturbis" per la seva cançó Baraye, que es va convertir en l'himne de les protestes.

La mort d'Amini va provocar fortes protestes que durant mesos van demanar la fi de la República Islàmica i només van desaparèixer després d'una repressió que va causar 500 morts i la detenció d'almenys 22.000 persones. Vuit manifestants van ser executats en públic. Moltes dones van deixar d'usar el vel després de les protestes com a gest de desobediència civil i ara les autoritats han tornat a treure als carrers l'anomenada Policia de la Moral per reimposar l'ús de la peça islàmica.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!