Quatre persones han estat detingudes als Països Baixos aquest cap de setmana acusades d'intentar segrestar el ministre de Justícia de Bèlgica, Vincent van Quickenborne. La nit del divendres al dissabte, la policia va arrestar a tres sospitosos d'amenaçar "seriosament" al ministre i el dissabte van detenir una quarta persona implicada. Van Quickenborne, que també és viceprimer ministre de Bèlgica, ha suspès tota la seva agenda i s'ha vist obligat a augmentar la seva seguretat.

Les autoritats belgues van iniciar la setmana passada una investigació judicial després de ser avisats de possibles amenaces al ministre. Les primeres indagacions, segons informa la Fiscalia Federal del país en un comunicat, van demostrar "ràpidament" que es tractava d'un assumpte de gravetat i que havia de ser pres "de debò". Davant d'això, el Centre Nacional de Crisi de Bèlgica va adoptar mesures per incrementar la seguretat de Van Quickenborne.

La Fiscalia no ha donat detalls de l'amenaça al ministre, però la televisió pública flamenca VRT va assegurar que es podria tractar d'un segrest organitzat per "l'entorn de la droga". El diari flamenc Het Laatste Nieuws va ampliar la informació indicant que prop de la residència de Van Quickenborne s'havien trobat un cotxe amb matrícula holandesa que contenia al seu interior almenys un fusell d'assalt i diverses ampolles de benzina. Van Quiceknborne, membre del partit liberal Open Vld, és ministre de Justícia des del 2020, un càrrec des del qual ha de combatre el crim organitzat.

El missatge del ministre 

El ministre de Justícia belga va publicar el divendres una imatge seva al seu compte de Twitter on assegurava que tant ell com la seva família estaven "segurs". "Els nostres serveis de seguretat van intervenir per una amenaça contra mi. La meva família i jo estem segurs. La nostra lluita contra el crim organitzat continua amb més mà d'obra i recursos que mai. Mai ens inclinarem a la violència", afirmava.

El primer ministre de Bèlgica, Alexander de Croo, va mostrar el seu suport a Van Quickenborne i va assegurar que era "totalment inacceptable" que fos víctima d'aquestes amenaces. De Croo va apuntar que no es deixaria "intimidar per ningú" i va agrair la tasca d'investigació feta pels serveis de seguretat i intel·ligència de Bèlgica i dels Països Baixos.