La publicació de la imatge creada amb intel·ligència artificial de Donald Trump vestit de papa, compartida aquest divendres en la seva xarxa Truth Social i posteriorment per la Casa Blanca en el seu compte d’X, ha originat una onada d’indignació i crítiques, en considerar-se irrespectuosa, inoportuna i ofensiva, tant als Estats Units com en l’àmbit internacional, en cercles catòlics i polítics.  La imatge es considera una falta de respecte, una ofensa pels catòlics, i la seva difusió, en mig del període de dol pel papa Francesc (l’anomenat Novendials, el període de nou dies de dol oficial que comença amb el funeral i finalitza aquest diumenge) és vista com una ofensa a la seva memòria, a les portes del conclave que començarà aquest dimecres per escollir el seu successor

La Confederació Catòlica de l’estat de Nova York va acusar aquest dissabte Trump de burlar-se de la fe. "Aquesta imatge no té res d'enginyosa, ni de divertida, senyor president", va escriure el grup catòlic en una publicació de X. “Acabem d'enterrar el nostre estimat papa Francesc i els cardenals estan a punt d'entrar en un conclave solemne per triar el nou successor de Sant Pere. No es burli de nosaltres", va afegir la conferència. 

Des d’Itàlia, el cardenal nord-americà Timothy Dolan, que participarà en el conclave, ha admès que la imatge de Trump vestit de papa “no ha estat bé”. “Com diríeu en italià, 'ha quedat malament' (fa fatto una bruta figura)", va afirmar el també arquebisbe de Nova York davant els mitjans, en italià i somrient, en arribar a l'església de la Mare de Déu de Guadalupe a Roma per a la missa. El cardenal Dolan, un dels 133 assistents al conclave i de qui el mateix Trump assegurar que era  una “bona” opció com a successor de Francesc, és de moment l’únic purpurat present a Roma que ha criticat públicament la foto del mandatari amb sotana blanca. El Vaticà no ha volgut terçar en la polèmica i el portaveu de la Santa Seu, Matteo Bruni, va declinar fer comentaris durant la sessió informativa amb els periodistes sobre el conclave. 

Matteo Renzi titlla Trump de “pallasso”

Però a Itàlia, hi ha qui ha parlat clar en contra de l’acció de Trump. L'exprimer ministre italià Matteo Renzi, de tendència progressista, també va criticar durament la publicació de Trump. "Aquesta és una imatge que ofèn els creients, insulta les institucions i demostra que el líder del món de la dreta gaudeix fent el pallasso", ha escrit Renzi a la xarxa X. “Mentrestant, l'economia dels Estats Units corre el risc d'una recessió i el dòlar es deprecia. Els sobiranistes causen estralls per tot arreu", afegeix en la seva publicació

“Megalomania patològica”

Els mitjans italians també han considerat la imatge d’ofensiva i de mal g gust, especialment per coincidir amb el període de dol en el Vaticà. La Repubblica, un dels principals diaris d'Itàlia, va destacar la imatge a la portada i va acusar Trump de “megalomania patològica”. El diari va subratllar que la imatge no només és de mal gust, sinó que resulta ofensiva en un moment de màxima solemnitat per als catòlics italians, fins i tot per a aquells que no són religiosos. Els mitjans italians han recordat a Trump que la mort d’un papa i l’elecció del seu successor és un assumpte de màxima solemnitat per a la societat italiana.

Crítiques polítiques als EUA

Als Estats Units, també hi ha hagut crítiques des de l’àmbit polític. Michael Steele, expresident del Comitè Nacional Republicà, va qualificar la imatge de Trump vestit de papa de “narcisista i insultant”, considerant-la una burla grollera a la institució catòlica i al procés de successió papal. Melanie D’Arrigo, excandidata demòcrata, també va ironitzar sobre la idoneïtat moral de Trump per jugar amb aquest tipus de simbolisme religiós.

JD Vance diu que s’ha de prendre com una broma

Des de l’administració Trump,  el vicepresident JD Vance, convertit al catolicisme, i que va mantenir una audiència privada amb el papa Francesc el dia abans de la seva mort, va defensar Trump argumentant que la imatge hauria de ser presa com una broma. La secretaria de premsa de la Casa Blanca, Karoline Leavitt, també va sortir en defensa de Trump i va recordar que “el president va viatjar a Itàlia per rendir homenatge al papa Francesc i assistir al seu funeral, i ha estat un ferm defensor dels catòlics i de la llibertat religiosa”.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!