A l’Orient Mitjà, principalment a les regions del Golf Pèrsic i el golf d’Oman, s’han vist sorpresos des del passat dilluns per un episodi de tempestes, acompanyades de fortes pluges i temporals que han inundat les principals ciutats dels Emirats Àrabs, com Dubai i Abu Dhabi, i han causat almenys 19 morts a Oman, 16 d’ells a la regió d'Al Sharqiya del Nord, entre els quals hi ha 12 menors d’edat que van ser arrossegats en un vehicle, i altres tres a la regió d’Adam. Milers de persones han hagut de ser evacuades, s’ha suspès tota activitat laboral i es van tancar les escoles i universitats. La pluja també va caure a Bahrain, Oman, Qatar i l'Aràbia Saudita, tot i que les precipitacions van ser especialment significatives als Emirats Àrabs Units, on les inundacions han causat almenys la mort d’una persona, un home de 70 anys arrossegat al seu cotxe a Ras Al Khaimah, un dels set emirats del país. El pitjor episodi de pluja intensa als Emirats Àrabs Units en els darrers 75 anys, han deixat unes imatges impactants a les televisions i les xarxes socials, amb un paisatge completament inaudit, amb els carrers de la ciutat inundats, amb cotxes circulant per un mar de pluja o completament plens d’aigua. Les inundacions  han causat col·lapses a les principals carreteres del país, i també ha obligat a interrompre les operacions de vol a l’Aeroport Internacional de Dubai, que ha afectat els vols que sortien des de Barcelona, i també ha produït un lliscament de terres en la regió d’Al Qua, a Al Ain, amb el col·lapse d’una carretera.

 

En un dia plou com quasi en dos anys

En l'àrida península Aràbiga, al llarg del golf Pèrsic, es troben els Emirates Àrabs Units, un país format per una federació de set emirats on plou uns pocs dies a l’any. El seu clima és desèrtic, amb hiverns temperats i assolellats i estius molt calorosos, amb uns índexs d’humitat insuportable. Les precipitacions anuals en gairebé tot el país són inferiors als 100 mil·límetres (94,7 mm a l'Aeroport de Dubai), i es concreten en els mesos d’hivern, però des de dimarts, van caure més de 142 mm, tota la mitjana de pluja que cau a la ciutat desèrtica en prop de dos anys. El país va ser assotat per unes tempestes sorprenents, acompanyades de fortes pluges i temporals que van convertir Dubai, la ciutat més gran i més densament poblada del país, en una sort de Venècia en mig del desert. Les autoritats del país van demanar a la població que no sortís dels seus habitatges, tret que no fos estrictament necessari, fins que minorés el temporal, que previsiblement serà aquest dimecres.

 

Inundacions Dubai 2
 

 

 

Les pluges van començar dilluns a la nit i dimarts a l’Aeroport Internacional de Dubai, el més concorregut del món per a viatges internacionals i un hub per la companyia Emirates, va haver d’interrompre almenys 17 operacions programades, el que va registrar cancel·lacions, retards i desviament de vols. Les cases es van inundar i els vehicles van ser abandonats a les carreteres de Dubai mentre les autoritats van enviar camions cisterna als carrers per bombar l'aigua. Moltes carreteres i altres zones no tenen drenatge a causa de la manca de pluges regulars.

El país, tot i els recursos econòmics, no està preparat per a aquest tipus d’episodis. Les cases es van inundar i els vehicles van ser abandonats a les carreteres de Dubai mentre les autoritats van enviar camions cisterna als carrers per bombar l'aigua. Moltes carreteres i altres zones no tenen drenatge a causa de la manca de pluges regulars. Els centres comercials, com el Dubai Mall, el shopping més gran del món, i el Mall of The Emirates, amb botiges i establiments de luxe, van quedar completament anegats, i també es van inundar les estacions de metro.

 

Especulacions amb la ‘sembra de núvols’

Segons afirma The Guardian, un meteoròleg, Ahmed Habib, ha assegurat a l’agència Bloomberg que l’augment de les pluges als Emirats Àrabs es podria atribuir a la pràctica de la sembra de núvols’ que implica utilitzar avions o drons per afegir petites partícules de iodur de plata, que té una estructura similar al gel, als núvols. Les gotes d'aigua s'agrupen al voltant de les partícules, modificant l'estructura dels núvols i augmentant la possibilitat de precipitació. Els experiments de sembra de núvols han tingut lloc des de la dècada de 1940, però fins no fa gaire hi havia poca certesa que el mètode tingués resultats contrastats. Segons Ahmed Habib, el govern realitza aquesta pràctica amb petits avions que alliberen bengales de sal als núvols per millorar potencialment els nivells de precipitació. Els Emirats Àrabs Units, que depenen en gran manera de les plantes dessalinitzadores que consumeixen energia per proporcionar aigua, van començar les operacions de sembra de núvols el 2002 per abordar els problemes de seguretat de l'aigua, però la manca de drenatge a moltes zones pot provocar inundacions.

De tota manera, el canvi climàtic pot ser un altre de les causes d’aquesta sobrealimentació del clima extrem que es produeix a tot el món, provocant catàstrofes més freqüents i mortals, des de les onades de calor i els incendis forestals fins a les inundacions. Segons The Guardian, almenys una dotzena dels esdeveniments més greus de l'última dècada haurien estat gairebé impossibles sense l'escalfament global causat pels humans. Les pluges extremes són més freqüents i més intenses a causa de la degradació del clima causada per l'home a la major part del món. Això es deu al fet que l'aire més càlid pot contenir més vapor d'aigua.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!