Holanda podria permetre l'eutanàsia a persones sense malalties. Aquesta és la proposta que el Govern holandès ha fet al Parlament, i que consisteix en una llei que atorgui el dret a la mort assistida a persones que, encara que no estiguin malaltes, sentin que "ja no tenen més perspectives en la vida" i "han desenvolupat un desig de morir persistent i actiu".

La proposta, que parteix de la ministra neerlandesa de Sanitat, Edith Schippers, i del ministre de Justícia, Ard van der Steur, contradiu un informe que el mateix govern de coalició holandès va demanar a un comitè d'especialistes. Els experts, després d'una intensa investigació de dos anys, van concloure que "no és desitjable" expandir les possibilitats legals per al suïcidi assistit perquè l'actual marc jurídic "és suficient". Actualment, la llei preveu que un pacient ha de complir certs requisits per sol·licitar l'eutanàsia, entre els quals es troba el que almenys dos metges confirmin que el malalt pateix d'un patiment inaguantable i sense perspectives de millora.

"Un dia més esperant la mort"

Finalment, però, els ministres han rebutjat la solució final del comitè. Segons explica el Govern, hi ha persones grans que pateixen per la pèrdua "dels seus éssers estimats" o de "contactes significatius", tenint com a resultat "fatiga" i "apatia". "Hi ha gent per a la qual cada dia que passa és un més a espera de la mort", assegura el Govern, que afegeix que aquestes persones volen posar fi a la seva vida d'una manera digna. Per aquesta raó, la nova llei només seria aplicable a persones grans, tot i que els ministres no han aclarit quina edat mínima hauria de tenir per acollir-se a la proposta.

La proposta serà analitzada pel Parlament l'any vinent, però al març del 2017 se celebren eleccions a Holanda, de manera que estarà a les mans del nou Executiu aprovar-la o rebutjar-la. Amb l'actual composició de la Cambra, a priori la llei seria avalada, atès que els dos partits de la gran coalició governant, el socialdemòcrata PvdA i el liberal VVD del primer ministre, Mark Rutte, s'hi han pronunciat a favor, i tenint en compte que també li donen suport els social liberals del D66. En contra hi ha dos dels principals partits de l'oposició, el socialista SP i el democristià CDA, cadascun per diferents raons.

Quins països permeten l'eutanàsia?

La mort assistida és un tema molt polèmic arreu, però hi ha diversos països que la tenen legalitzada. Holanda la va legalitzar el 2002, anys més tard ho va fer Bèlgica i després Luxemburg. Aquests són els tres únics països europeus que la tenen legalitzada, tot i que cada una amb modalitats diferents. La legislació belga té la particularitat que està permesa per a menors, cosa que no ho està als altres. A altres punts del món, com Califòrnia o Colòmbia, també és una pràctica permesa.

Altra cosa és el suïcidi assistit, que està permès a alguns països més. Així doncs, en aquest cas –que es diferencia de l'eutanàsia perquè en lloc de ser un metge qui la practica és la persona afectada–, està permès a Suissa i a alguns estats dels Estats Units, a més d'Holanda i Luxemburg. En altres països com Noruega, Dinamarca, Alemanya, Àustria o Espanya no està permès però sí tolerat.