Una de les primeres promeses que va realitzar Donald Trump en aterrar per segon cop al Despatx Oval va ser la d'articular l'operació més gran de deportació en la història dels Estats Units. De fet, la croada contra la immigració va ser una de les banderes de la seva candidatura i, sens dubte, va influir notablement en la seva reelecció. Tanmateix, cada cop sembla més evident que el republicà no està assolint els objectius que s'havia plantejat. Les xifres certifiquen que, si bé el Servei d'Immigració i Control de Duanes —ICE, per les seves sigles en anglès— deté immigrants a un ritme més ràpid, el nombre de deportacions s'ha reduït significativament. De fet, des del febrer d'aquest any l'administració Trump ha deportat de mitjana 14.700 migrants al mes, mentre que el 2013, durant el mandat de Barack Obama, la xifra se situava en 36.000 deportats mensuals.
Aquest fenomen resumeix perfectament la naturalesa política de Trump: aplica mesures repressives amb gran performativitat per després trobar-se amb extralimitacions legals i judicials que aturen els seus plans —tot i haver-se esforçat a tenir sota el control a la majoria d'agències federals del país. Trump va prometre a l'inici del seu mandat que deportaria 1 milió de persones durant el primer any com a president, però, finalment, la seva retòrica ha quedat buida de contingut i de resultats. Molts dels detinguts es troben a l'espera de decisions sobre asil o tenen ordres judicials que bloquegen la deportació, fet que ha provocat la impaciència d'una administració que busca agilitzar com sigui el procés d'expulsió. En aquest sentit, Trump ha erradicat proteccions d'asil, ha revocat visats i ha forçat a immigrants a deportar-se ells mateixos sense audiències judicials. Però ni tan sols aquestes mesures d'urgència han permès assolir els objectius fixats inicialment.
Els nord-americans, insatisfets amb la política migratòria de Trump
Per acabar-ho d'adobar, el suport als objectius en matèria migratòria de l'actual govern de Trump es troba en caiguda lliure, i cada cop són més nombroses les enquestes que revelen una creixent insatisfacció dels nord-americans amb la gestió de la immigració per part de l'administració republicana. És especialment revelador el darrer informe de la prestigiosa institució Gallup international Association, on s'estableix que el 62% de la població dels EUA no aprova l'actual política migratòria. Aquestes són les pitjors xifres de Trump en relació amb un dels pilars de la seva legislatura: només un terç de la població està d'acord amb com ha gestionat la immigració al país.
La major part dels insatisfets centren el seu descontentament en les operacions dutes a terme per l'ICE. El 56% dels nord-americans considera que l'ICE "ha anat massa lluny" amb l'aplicació de la llei d'immigració, opinió que manté inclús 1 de cada 5 votants del Partit Republicà. La desaprovació també s'ha projectat sobre algunes de les mesures més sonades de Trump amb relació a la seva croada antiimmigració. "Alligator Alcatraz", el controvertit nou centre de detenció per a migrants en procés de deportació a Florida, ha generat un 55% d'opinions negatives. I pel que fa a la deportació en massa d'immigrants indocumentats a la titànica presó d'El Salvador, el rebuig és encara més gran: un 61% hi està en contra. A grans trets, la majoria de la societat nord-americana considera “inacceptable” deportar un immigrant a un país que no és el seu; pràctica que ha constituït un dels grans esforços del govern de Trump en els darrers mesos —molts dels deportats a la presó de Nayib Bukele, per exemple, no són salvadorenys, sinó veneçolans.
El suport a la immigració creix, tot i la retòrica de Trump
Quan Trump va tornar a la Casa Blanca, la proporció de nord-americans que donaven suport a la deportació de tots els immigrants indocumentats era d'un 47%. Ara que el president intenta aplicar aquesta política, el suport ha caigut fins al 38%. Paradoxalment, el segon mandat de Trump ha provocat un augment en el suport a la immigració, que ara és vista de manera “positiva” per un 79% de la població dels EUA, segons informa Gallup i recull la CNN.
Mentre l'administració republicana continua alimentant la retòrica deshumanitzadora de la immigració, la insatisfacció popular creix progressivament, el que fa plantejar-se fins a quin punt l'agenda migratòria de Trump té cabuda en el futur del país. De moment, els constants ensopecs de les seves polítiques no fan altra cosa que revelar la buidor d'un discurs que intenta per tots els mitjans justificar polítiques del tot qüestionables.