La guerra de Gaza entre Israel i Hamàs entra aquest 7 d’octubre en el seu quart mes amb el perill que el conflicte s’estengui per Orient Mitjà, el que ha fet que la diplomàcia dels Estats Units i d’Europa intensifiquin els seus moviments per tractar de desescalar el conflicte i evitar que es propagui per tota la regió. Israel va declarar la guerra a Hamàs el 7 d'octubre, després d'un atac massiu del grup islamista que incloïa el llançament de coets i la infiltració simultània de milers de milicians que van massacrar unes 1.200 persones i van segrestar altres 250 en poblacions properes a Gaza. Des que es van produir els atacs de Hamàs en territori israelià, el balanç supera els 22.700 morts i els 58.000 ferits, en plena crisi humanitària sense precedents que inclou el col·lapse dels hospitals, brots d’epidèmies i escassetat d’aigua potable, aliments, medicaments i electricitat. Però el perill ara és que una ofensiva d’Israel a gran escala s’estengui a altres països d’Orient Mitjà, després dels recents atemptats a l’Iraq i l’Iran, els atacs entre Israel i Hezbolà en la frontera del Líban.

Josep Borrell i Abdallah Abu Habib ( EFE Abbas Salman
Josep Borrell i Abdallah Abu Habib ( Abbas Salman EFE)

Blinken i Borrell, a escena

L’alta diplomàcia dels Estats Units i la Unió Europea (UE) mostra el seu poder aquest cap de setmana a l’Orient Mitjà per intentar mostrar el conflicte i això no s’estén més enllà d’Israel i Gaza. El secretari d’estat dels Estats Units, Antony Blinken, està de gira per la regió i es va reunir aquest dissabte amb el president turc, Recep Tayyip Erdogan, i amb el primer ministre grec, amb qui va abordar la crisi humanitària sense precedents a Gaza. Blinken assegura que Israel no vol una escalada del conflicte, però justifica que “té dret a defensar-se”. Per la seva banda, Josep Borrell, alt representant de la UE per a afers exteriors i política de seguretat, està en un viatge de tres dies al Líban per mantenir converses sobre la situació a Gaza. Aquest dissabte es va reunir amb el ministre d'Assumptes Exteriors libanès, Abdallah Abu Habib. Borrell va assegurar aquest dissabte a Beirut que “és imperatiu evitar una escalada regional a l’Orient Pròxim, i que el Líban es vegi arrossegat a un conflicte regional” i va advertir que "fins i tot la guerra té regles". Borrell també va demanar que Israel utilitzi altres maneres d'eliminar el moviment islamista palestí Hamàs que no comporta la mort "de tantes persones innocents".

Però la guerra no s’atura. Aquest dissabte, en la jornada número 92 dels combats, les forces israelianes van fer atacs aeris i d’artilleria a les darreres hores contra diverses regions de la franja, segons va informar l’agència oficial de notícies palestina, Wafa. A la ciutat de Gaza, al nord de l'enclavament palestí, van morir almenys deu civils, inclòs el capità Hani Al-Masri, una destacada estrella de futbol palestí i entrenador de l'equip olímpic, va afegir l’agència.

Al sud de l’enclavament, un atac a la ruta que connecta el camp de refugiats de Nuseirat i la ciutat d’Az-Zawayda va provocar la mort d’un nen i diversos ferits, mentre que el setge contra l’hospital continua a Amal a Jan Yunis. Israel acusa repetidament Hamàs d’utilitzar instal·lacions civils com els hospitals per amagar, salvar Armament i atacar les seves tropes. Així, els soldats israelians van afirmar haver trobat un magatzem d’armes del cos d’elit de Hamás, Nukhba, amb desenes de rifles, bazuques i municions destruïdes amb un centre mèdic a Gaza.

Sis palestins i un policia israelià morts a la Cisjordània ocupada

Però els combats no es limiten a la Franja de Gaza. Almenys sis palestins han mort aquesta matinada de diumenge en un bombardeig a Israel a prop de la ciutat de Yenín, a la Cisjordània ocupada, on una policia israeliana ha mort per l’explosió d’un artefacte. "Sis màrtirs quan l'ocupació israeliana va bombardejar una reunió de ciutadans a Yenín", ha informat el Ministeri de Salut de l'Autoritat Nacional Palestina (ANP), que controla parts de Cisjordània ocupada. Per la seva banda, la policia d'Israel ha confirmat la mort d'un sergent del seu cos fronterer, Shai Garmai, detonant un explosiu al pas d'un vehicle policial en un camp de refugiats a prop de Yenín. Segons els mitjans de comunicació israelians, altres tres agents de policia van resultar ferits, un d'ells greus i que l'explosiu es va col·locar en una carretera.

La Cisjordània ocupada (territori on Israel té el control administratiu i militar) viu la seva major espiral de violència des de la segona Intifada (2000-2005) i el 2023 hi havia uns 520 palestins morts en incidents violents vinculats al conflicte palestí-israelià. Una part d'ells eren milícies o atacants que van morir en enfrontaments armats amb les tropes israelianes, però també civils, inclosos més de 112 menors. Al seu torn, uns 333 palestins han mort al territori de Cisjordània des que la guerra va començar a Gaza el 7 d'octubre, la major part de l'exèrcit d'Israel, però altres deu assassinats pels colons israelians.