Gibraltar està provocant un verdader conflicte diplomàtic entre el Regne Unit i Espanya. Amb les negociacions entre Londres i Brussel·les sobre el Brexit, Espanya va aconseguir el passat mes de febrer que Gibraltar aparegués com una "colònia britànica" en una nota de peu d'un text de la Unió Europea. Si ja en aquell moment el govern de Theresa May va reaccionar amb fúria, aquest dimecres ho ha tornat a fer.

"Gibraltar no és una colònia i és completament inapropiat descriure'l d'aquesta forma", ha assenyalat l'Executiu britànic, que ha ressaltat que "Gibraltar és part de la família britànica i té una relació constitucional madura i moderna amb el Regne Unit". El govern britànic s'ha pronunciat d'aquesta forma després del principi d'acord assolit pel Consell i el Parlament Europeu per definir així al Penyal en la política d'exempció de visats que aplicarà als ciutadans britànics després del Brexit.

"Això no canviarà a causa de la nostra sortida de la UE. Totes les parts han de respectar la voluntat democràtica del poble de Gibraltar de ser britànic", ha manifestat, abans de reiterar que les provisions de la UE per a l'exempció de visats cobreixen el Penyal.

Per això, ha afirmat que "a qualsevol escenari, els ciutadans britànics, inclosos els de Gibraltar, podran viatjar per a períodes curts a Espanya i altres països de l'espai Schengen". "El Regne Unit ha confirmat que els ciutadans de la UE no necessitaran visat per entrar al país", ha reblat.

La nova norma ha de sotmetre's encara al ple del Parlament Europeu aquest dijous, però les condicions de la reforma han rebut ja el vistiplau del Consell a nivell d'ambaixadors -dimarts- i dels eurodiputats en la comissió parlamentària competent -aquest dimecres-.

Espanya ho reivindica com a "èxit d'Estat"

El govern espanyol s'ha afanyat a considerar aquesta menció de Gibraltar com a "colònia" en el text europeu en un "èxit d'Estat". "Es tracta, per tant, d'un gran pas endavant per a la posició i reivindicacions formulades per Espanya", han assegurat des de la Moncloa. A més, han assegurat que això és resultat del "lideratge europeista" d'Espanya, el qual, segons diuen, ha permès "aconseguir un blindatge històric el mes de novembre passat quan els Estats membres i la Comissió Europea van reconèixer a Espanya el control sobre tota relació futura que afecti a Gibraltar i el vet sobre els acords que afectin aquesta colònia britànica".

El conflicte s'estén

El conflicte entre els governs espanyol i britànic no acaba aquí. Aquest mateix dimecres, el president del comitè de Llibertats Civils al Parlament Europeu i eurodiputat, Claude Moraes, integrant del partit laborista britànic, ha denunciat una campanya de bullying liderada pels eurodiputats espanyols contra ell en relació a Gibraltar.

A més, el passat mes de febrer, com a resposta a la voluntat d'Espanya què la UE considerés Gibraltar una colònia, David Davies, diputat conservador a Westminster, va demanar a May que declarés Catalunya una colònia espanyola.