L’Organització de les Nacions Unides (ONU) ha alertat del deteriorament accelerat de les condicions de vida a la Franja de Gaza. L’escassetat crònica d’aliments ha provocat un col·lapse generalitzat de les línies de subministrament essencials enmig de l’ofensiva militar d’Israel. Segons dades recollides per l’Oficina de Coordinació d’Afers Humanitaris de l’ONU (OCHA, per les seves sigles en anglès), més de 110 palestins han mort fins ara per causes relacionades amb la fam o la desnutrició, incloses més d’una vintena de víctimes, entre adults i menors, només en les últimes 48 hores. “Els hospitals han ingressat persones en un estat d’esgotament greu causat per la manca d’aliments, i es diu que d’altres s’estan desplomant als carrers”, ha advertit l’agència, que també ha denunciat que hi ha informes recurrents de civils disparats, ferits o assassinats mentre intentaven aconseguir aliments, que arriben a Gaza en quantitats manifestament insuficients per cobrir les necessitats de la població.
Entre les víctimes registrades dimarts hi ha diversos menors, com ara Yousef al-Safadi, un nadó de només sis setmanes que va morir en un hospital del nord de la ciutat de Gaza, i Abdulhamid al-Ghalban, de 13 anys, que va perdre la vida en un altre centre mèdic al sud de Khan Younis, segons ha informat Reuters. L’oncle de Yousef, Adham al-Safadi, ha explicat que la mare del nadó no el podia alletar perquè ella mateixa patia desnutrició severa, i que la família no havia pogut aconseguir llet artificial. “No es pot aconseguir llet enlloc, i si en trobes, són 100 dòlars per un recipient”, ha declarat a l’agència de notícies. “La mare no pot donar el pit. No hi ha menjar ni begudes, així que no hi ha llet materna. El nadó ha mort de desnutrició”, ha afegit.
La crisi alimentària que assola Gaza no afecta només la població civil, sinó també aquells que intenten assistir-la enmig del conflicte. Segons ha denunciat Juliette Touma, directora de comunicació de l’Agència de les Nacions Unides per als Refugiats de Palestina (UNRWA, en anglès), metges, infermeres, periodistes i professionals humanitaris —inclòs personal de l’agència mateixa— pateixen fam, fins al punt que molts es desmaien per l’esgotament mentre continuen treballant. Des d’Amman, Touma ha remarcat la gravetat de la situació assegurant que, a Gaza, “buscar menjar s’ha tornat tan mortal com els bombardejos”. Aquest testimoni posa en evidència el col·lapse absolut de les condicions mínimes de subsistència, fins i tot per als treballadors essencials que intenten mantenir en peu l’atenció mèdica i l’assistència d’emergència en plena ofensiva militar.
A banda de les agències humanitàries, també els mitjans de comunicació han alçat la veu per denunciar la fam extrema que afecta els seus col·laboradors a Gaza. L’Agence France-Presse (AFP) ha fet una crida urgent d’ajuda davant la situació límit que viuen els seus periodistes locals, assegurant que alguns estan en risc imminent de morir de fam. “Des que es va fundar l’AFP el 1944, hem perdut periodistes en conflictes, alguns han estat ferits, d’altres han estat fets presoners. Però cap de nosaltres recorda haver vist mai companys morir de fam”, ha declarat la Societat de Periodistes de l’agència a través d’un comunicat a la xarxa social X.
Depuis que l’AFP a été fondée en août 1944, nous avons perdu des journalistes dans des conflits, nous avons eu des blessés et des prisonniers dans nos rangs, mais aucun de nous n’a le souvenir d’avoir vu un collaborateur mourir de faim.
— La SDJ de l'AFP (@SDJ_AFP) July 21, 2025
Nous refusons de les voir mourir. pic.twitter.com/cIEp5PhmNV