França ha començat a buscar un substitut per al president de l'Autoritat Palestina, Mahmoud Abbas, que no convoca eleccions des del 2006 i ja té 87 anys, segons ha informat el diari Le Figaro, ben connectat amb l'Elisi. França segueix tenint influència al Pròxim Orient i el president Emmanuel Macron vol utilitzar-la per trobar una solució el màxim de consensuada en el laberint polític de la zona. Els francesos temen que Abbas pugui acabar desapareixent i la situació es compliqui encara més. De fet, si no convoca eleccions és pel temor de perdre els comicis davant el grup integrista Hamàs, segons indiquen les enquestes. Hamàs controla actualment la Franja de Gaza i aspira a fer el mateix a Cisjordània (Judea i Samària per als jueus).

Segons Le Figaro, Macron ha demanat a tot l'equip diplomàtic que li presentin dos noms de persones que puguin rellevar en el futur el president de l'Autoritat Palestina. Els que hauran de presentar dos noms cadascú són 5 excònsols de França a Jerusalem i l'actual (que s'encarreguen de relacions amb els àrabs), els 5 exambaixadors a Tel-Aviv i l'actual, i els 5 expatrons i l'actual dels serveis d'informació exterior (DGSE). Amb aquests noms, França intentarà consensuar una opció que sigui acceptable per als palestins, i acceptable per a la comunitat internacional.

Mahmoud Abbas havia promès convocar eleccions el maig del 2021, però al final les va suspendre de forma indefinida, i això va provocar una forta tensió amb Hamàs. Oficialment, el president de l'Autoritat Palestina va culpar de la suspensió a Israel, per les dificultats a votar a Jerusalem Est. Però està clar que la decisió s'ha d'anar a buscar en la política interna. A la no convocatòria d'eleccions des del 2006, aviat farà 20 anys, s'hi va sumar el 2018 la decisió de dissoldre el Consell Legislatiu, amb la qual cosa Abbas ha anat monopolitzant el poder mentre a l'àrea creixia l'islamisme.

En teoria les diferents faccions palestines es van reunir a Algèria el 13 d'octubre passat, i van acordar celebrar eleccions legislatives i presidencials en el termini d'un any. Però no està clar que això es materialitzi ni qui ho pot liderar.

Abbas té el suport dels seguidors de Fatah, el partit de Iàsser Arafat, però té dificultats per controlar el territori en els punts més calents de Cisjordània, com Jenin, Nablus o Hebron, on en alguns barris hi tenen implantació milícies armades.