El ministre de Defensa de Filipines, Delfin Lorenzana, ha anunciat la fi dels combats contra gihadistes afins a l’Estat Eslàmic (EI) a Marawi, els quals han deixat més d’un miler de víctimes mortals durant els cinc mesos que ha durat l’enfrontament.

“Anuncio el fi de totes les operacions de combat a Marawi” ha dit Lorenzana durant una reunió de seguretat amb homòlegs de la regió celebrada al nord de Manila.

L’alto el foc arriba després que les tropes hagin recuperat l’últim edifici pres pels rebels del Grup Maute – organització terrorista filipina afí a l’EI – i els seus seguidors, segons ha informat el portaveu de les Forces Armades, Restituto Padilla.

Resultats de la campanya militar

L’Exèrcit ha matat a 42 rebels i rescatat a 20 ostatges, des que el passat dimarts 17 d’octubre el president, Rodrigo Duterte, declarés “alliberada” la ciutat a falta de neutralitzar el darrer reducte gihadista.

Els esforços ara es centren en inspeccionar tots els habitatges de la zona en ruïnes que el Grup Maite controlava amb l’objectiu de detectar possibles terroristes amagats i desactivar explosius que aquests hagin pogut deixar al seu pas, tal com informa el portaveu de les Forces Armades.

El pas següent és iniciar els treballs de reconstrucció i organitzar el retorn dels aproximadament 400.000 desplaçats pel conflicte a Marawi. La tasca podria portar un llarg temps i uns esforços materials immensos, ja que diverses zones de la ciutat han quedat totalment devastades.

Marawi, escenari d’intensos combats

Des que va començar la rebel·lió el 23 de maig d’aquest any, la ciutat meridional de Marawi ha estat l’escenari d’un seguit de combats entre les Forces Armades filipines i insurgents que han deixat més d’un miler de morts: 897 rebels, 164 soldats i 47 civils, segons les darreres dades del Govern.

La batalla es va decantar definitivament del costat de l’Exèrcit fa una setmana, quan una ofensiva planejada amb tot detall va permetre l’assassinat  d’Isnilon Hapilon i Omar Maute, els dos líders del romanent gihadista a la ciutat.