La inseguretat alimentària aguda es deteriorarà encara més en 22 països. Precisament es preveu que augmenti la magnitud i la gravetat en els pròxims sis mesos. Així ho ha informat l'Organització de les Nacions Unides per a l'Agricultura i l'Alimentació (FAO) i el Programa Mundial d'Aliments (PMA).

Afganistan, Nigèria, Somàlia, Sudan del Sud i Iemen es mantenen al nivell d'alerta més important, però a aquests s'hi sumen Haití, Burkina Faso, Mali i Sudan, segons l'informe publicat en relació amb les perspectives dels anomenats "hotspots" o punts crítics de la fam, en el període de juny a novembre del 2023. 

Això és una conseqüència de les restriccions de moviment de les persones i béns a Haití, així com a Burkina Faso i Mali, a més del conflicte que ha petat recentment al Sudan, ja que hi ha risc que la crisi s'estengui. 

Situació preocupant en diversos països

La situació continua sent preocupant al Pakistan, Etiòpia, Kènia, República Democràtica del Congo i Síria. I en aquest sentit, també s'estén fins a Myanmar en aquesta edició. Tots aquests punts calents tenen un alt nombre de persones que s'enfronten a una inseguretat alimentària aguda crítica, al costat de factors que empitjoren i que s'espera que intensifiquin encara més les condicions que amenacen la vida en els pròxims mesos. 

Líban, El Salvador i Nicaragua s'han afegit a la llista de països amb focus de fam, des de l'últim informe, relatiu al mes de setembre de 2022, i Malawi, Guatemala i Hondures continuen sent països crítics de la fam. 

Crisi alimentària mundial

"El deteriorament de la inseguretat alimentària aguda als focus de fam es produeix en el context d'una crisi alimentària mundial", ressalta l'informe, però a més "és probable que els nous conflictes emergents, en particular l'esclat del conflicte al Sudan, impulsin les tendències mundials de conflicte i afectin diversos països veïns".

En aquesta situació també hi influirà la desacceleració de les economies el 2023 i que, tot i un any de relaxació dels preus internacionals dels aliments, els preus interns continuen sent alts, cosa que provocarà una reducció general del suport dels donants per compensar la fam mundial.

A això s'uniran els fenòmens meteorològics extrems, com fortes pluges, tempestes tropicals, ciclons, inundacions, sequeres i les perspectives "suggereixen una probabilitat del 82% que les condicions del Niño comencin en el període maig-juliol de 2023, amb implicacions significatives per a diversos punts crítics de gana”.

L'impacte de la guerra d'Ucraïna

L'economia mundial continua debilitada per la guerra a causa de les importants alteracions en el comerç i la crisi dels preus dels aliments i els combustibles, un fet que contribueix a l'augment de la inflació i que s'endureixin les condicions financeres mundials, destacava fa uns mesos el Banc Mundial, en un article. 

 

Imatge principal: blat / Unsplash