La població a Àfrica creix ràpid. Actualment, una de cada sis persones viu en aquest continent. L'any 2050, l'ONU preveu que un de cada quatre humans viurà a Àfrica. Aquestes dades demostren que un pla de desenvolupament a Àfrica és més que necessari. Ara bé, per fer assolir un bon pla de desenvolupament es necessiten dades. I sovint costa recopilar-les. Aquesta falta de dades perjudica als països a l'hora de fer polítiques públiques i resoldre un dels grans problemes: la manca d'infraestructures. 

Facebook podria ajudar a resoldre una part del problema. Segons explica la publicació Quartz, la xarxa social estaria utilitzant la Intel·ligència Artificial per mapejar la densitat de població a tot el món com a part del seu Laboratori de Connectivitat. D'aquesta manera, es van analitzar per primera vegada prop de 20 països i es van cobrir uns 21,6 milions de quilòmetres quadrats l'any 2016 per ajudar a determinar com resoldre els problemes de connectivitat a Internet pel 10% de la població sense accés.

Ara però, els esforços estan posats a Àfrica. El mapa representa gairebé la totalitat dels 1.300 milions d'habitants del continent i fins i tot les seves ubicacions. Tot i que la idea d'estar geolocalitzat en tot moment pot causar una sensació de vertigen, la companyia espera passar totes les dades als governs locals. La finalitat, en principi, és la d'ajudar a planificar el desenvolupament, sobretot en llocs de difícil accés, recull el digital. 

africa facebook

Segons Quartz, la intenció de Facebook és la de fer coincidir les dades del cens amb els d'estructura obtinguts a partir de les imatges de satèl·lit per veure exactament on es concentra la major part de la població que hi viu. "Només amb les dades del cens, el millor que es pot fer, és assumir que les persones viuen a diferents parts del districte: edificis, camps i boscos per igual", explica James Gill, enginyer de Facebook. Mitjançant l'ús d'una combinació de tècniques de visionat, incloent el motor de reconeixement d'imatges de Facebook, es van poder identificar estructures fetes per l'home. "Una vegada sabem les ubicacions dels edificis, es poden ometre els camps i boscos i només assignar la població dels edificis. Això proporciona mapes molt detallats de població de 30 per 30 metres", comenta Gill.

Sense anar més lluny, els proveïdors d'electricitat renovable a Tanzània han començat a fer servir aquest nou mapa per a les àrees rurals. A través dels mapes de població i dades precises sobre ubicacions s'ha ajudat a diferents operadors a triar els llocs més apropiats per començar la feina, recull Quartz. I ressalta també que a Malawi, la Creu Roja va fer servir aquests mapes de Facebook per informar sobre una campanya contra el xarampió i la rubèola. Al veure que el 97% de l'espai estava deshabitat, van poder desplegar 3.000 voluntaris locals en àrees específiques i poblades. 

Facebook, al centre de crítiques 

Aquesta iniciativa de Facebook arriba però en un moment difícil per al gegant de les xarxes socials, especialment per l'ús de dades personals pel seu negoci. L'any passat va patir greus impactes pel que fa a la seva reputació ja que van sortir a la llum diversos escàndols relacionats amb la privacitat.

Facebook també tenia altres plans a Àfrica. Uns plans que han aixecat polèmica des del seu anunci. La intenció de la xarxa social era instal·lar un cable al submarí de fibra òptica al voltant de tota la costa africana, un projecte anomenat Simba. Tot i la intenció, la preocupació que Facebook tingués un control indegut sobre l'entrega d'Internet al continent no va tardar en sortir. Ara per ara, el projecte es troba encara en una fase molt inicial i se'n coneixen pocs detalls, com per exemple, quines zones ocuparà o bé quina seria la seva inversió.