El Govern dels Estats Units ha anunciat que retirarà al llarg d'aquesta setmana al personal diplomàtic que encara queda a la seva ambaixada de Caracas pel "deteriorament de la situació" a Veneçuela i per constituir la seva presència un "obstacle" per a l'estratègia de Washington.

"Aquesta decisió reflecteix el deteriorament de la situació a Veneçuela, així com la conclusió que la presència de personal diplomàtic en l'ambaixada s'ha convertit en un obstacle per a la política nord-americana", ha afirmat en un comunicat el secretari d'Estat dels EUA, Mike Pompeo.

Washington ja va ordenar el passat 24 de gener l'evacuació del seu personal diplomàtic no essencial de Veneçuela, encara que va deixar un grup de funcionaris per gestionar l'ambaixada a Caracas amb "capacitat limitada a proveir serveis d'emergència als ciutadans nord-americans".

La decisió del 24 de gener es va prendre el dia després que el Govern de Nicolás Maduro ordenés l'expulsió de tot el personal diplomàtic dels EUA al país caribeny i després del reconeixement, per part del president, Donald Trump, del líder opositor Juan Guaidó com a mandatari legítim. Washington, tanmateix, va respondre llavors que no retiraria el seu personal en no reconèixer l'autoritat de Maduro, al qual es va referir com a "expresident".

"Els Estats Units mantenen relacions diplomàtiques amb Veneçuela i les durem a terme a través del Govern interí de Guaidó, que ha convidat la nostra missió a romandre a Veneçuela", ha dit en aquesta ocasió Pompeo.

Washington lidera una estratègia internacional per deposar Maduro i lliurar-li el poder a Guaidó, que ha rebut el reconeixement de més de 50 països, majoritàriament americans i europeus, encara que també d'Israel i Austràlia.

Maduro, per la seva part, manté el suport de Rússia i la Xina, així com de Cuba, Mèxic o Bolívia. Tant Trump com els seus més propers assessors a Washington han repetit que "totes les opcions", inclosa la militar, "estan sobre la taula" per treure Maduro del poder.