Espanya celebrarà amb Turquia una Reunió d'Alt Nivell (RAN) en la segona meitat de 2021 en sòl turc, segons han revelat aquest divendres els ministres d'Exteriors dels dos països, Arancha González i Mevlüt Çavusoglu en una trobada a Madrid. La reunió ha servit per estrènyer la relació entre el Govern de Pedro Sánchez i el de Recep Tayyip Erdogan.

Segons ha explicat González, l'objectiu de la cimera, la setena entre els dos països, serà "empènyer la nostra agenda bilateral, rica en economia, en energia, en les infraestructures i en sanitat" i vindrà precedida d'una trobada empresarial.

Per la seva banda, Çavusoglu, ha destacat l'"excel·lent relació" entre els dos països i ha indicat que ha parlat en nom del president turc, quan ha convidat formalment al president del Govern espanyol, Pedro Sánchez. El ministre turc també s'ha reunit amb Sánchez, el qual ha destacat l'estreta relació entre els "socis estratègics i aliats en el si de l'OTAN". 

Des del compte de Twitter de la Moncloa s'ha anunciat la trobada afirmant que "el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, s'ha reunit avui amb el ministre d'Afers exteriors turc, Mevlüt Çavusoglu". "En la seva trobada, han abordat les excel·lents relacions entre Espanya i Turquia, socis estratègics i aliats en el si de l'OTAN", s'ha afegit. 

Çavusoglu també ha agraït les gestions de Sánchez en favor d'una solució dialogada a la Mediterrània Oriental i la seva aposta pel desenvolupament d'una agenda positiva amb la UE.

El ministre turc ha coincidit amb González en la necessitat de mecanismes de seguiment als acords assolits entre els dos països i ha destacat el potencial de desenvolupament de les inversions en els dos sentits, tot i que s'ha mostrat convençut de la possibilitat de "desenvolupar les relacions en tots els camps".

Relacions entre UE i Turquia

Durant la trobada, s'ha parlat de la relació entre la UE i Turquia. La ministra espanyola ha apostat per "impulsar una agenda positiva" amb aquest país, procés en el qual actualment està immersa la UE després de diverses topades en els últims mesos entre Ankara i alguns estats membres, en particular Xipre i Grècia, amb els que manté disputes territorials a la Mediterrània Oriental.

En aquest sentit, la cap de la diplomàcia s'ha mostrat esperançada davant la postura mostrada per Çavusoglu, tant pel que fa a Grècia, on Ankara busca "la desescalada", com a Xipre, on aposta per una "solució negociada" a la divisió de l'illa, ha explicat.

Per la seva banda, el ministre turc ha agraït el suport que ha donat "sempre Espanya al procés d'adhesió" de Turquia a la UE i ha defensat que el seu país aposta pel diàleg. També ha assegurat que està convençut de la possibilitat de millorar les relacions els estats de la UE. 

A més, Çavusoglu ha declarat que la UE té més a perdre que no guanyar en el seu distanciament de Turquia i ha recordat l'acord migratori aconseguit en 2016, davant l'arribada massiva de refugiats sirians a país. "Turquia ha fet tot el que havia de fer i ha complert tot el que havia de complir", ha subratllat. Ha insistit que es tracta d'un "problema compartit amb la UE".

Quant a l'amenaça de la UE de noves sancions a partir de març, Çavusoglu ha dit que Turquia "no té por" i ha assegurat que només està preocupat de "com podem resoldre els problemes i millorar les relacions" amb els 27. Si més no, ha afirmat que les sancions "no ens afectarà molt".

Els dos ministres han repassat altres temes de l'agenda internacional en els que Turquia n'és un actor destacat. Un d'ells és el suport dels turcs al Govern de Líbia, el qual ha estat un actor clau a l'hora de forçar un acord amb les autoritats de l'est de país. També s'ha parlat de Síria, on Turquia controla una part del territori al nord; o Nagorno Karabakh, on ha estat un aliat fonamental del Govern d'Azerbaidjan en el recent esclat del conflicte amb Armènia.

 

Imatge principal, Pedro Sánchez i Mevlüt Çavusoglu / @desdelamoncloa