L'erupció del volcà a Islàndia disminueix, però els experts no se'n refien. "El flux de lava s'estima grosso modo en un quart del que era a l'inici i un terç de l'escletxa original està actiu", ha informat aquest dimarts a la tarda l'Oficina Meteorològica d'Islàndia (IMO) en el seu últim butlletí. Això no obstant, els geòlegs han advertit que no s'ha d'abaixar la guàrdia perquè es poden obrir noves escletxes sense avís previ per les quals surti el magma acumulat.

😱 Així ha estat el moment de l'erupció del volcà a Islàndia | VÍDEO
 

🌋 El volcà d'Islàndia que va paralitzar Europa fa una dècada: el precedent de l'Eyjafjalla
 

📝 Volcà d'Islàndia: les recomanacions del govern espanyol si viatges o et trobes dins del país
 

Sigui com sigui, la potència de l'erupció de l'escletxa volcànica que ha començat a escopir lava en la nit de dilluns a dimarts es redueix. Si a la nit els sortidors de magma van arribar a assolir 120 metres d'alt, ara només pugen fins a 30 metres com a màxim. Del seu punt àlgid, en el qual s'estenia durant quatre quilòmetres, l'activitat volcànica s'ha reduït ara uns cinc nuclis durant l'escletxa original. Però el ministre islandès d'Infraestructura, Sigurður Ingi Jóhannsson, ha advertit que "és molt difícil dir res quan la naturalesa està pel mig". A més, el vulcanòleg Ármann Höskuldsson ha indicat que l'erupció podria durar entre una setmana i deu dies.

"Sort" amb l'erupció

L'erupció va començar aquest dilluns a les 22.17 hora local (23.17 hores a Catalunya) a la península de Reykjanes, a uns 4 quilòmetres al nord-est de Grindavík —localitat que ja havia estat evacuada el passat 10 de novembre, a uns 40 quilòmetres de la capital islandesa—. Quatre hores després ja "estava disminuint", segons l'IMO. "A l'inici de l'erupció s'han observat grans fonts de lava i una intensa sismicitat sobre el dic. La potència de l'erupció ha disminuït amb el temps igual que la sismicitat i la deformació", havia indicat la institució a les tres de la matinada (hora islandesa). Aquesta informació "és evident a partir dels mesuraments sísmics i GPS". "El fet que l'activitat ja estigui disminuint no és una indicació de quant durarà l'erupció, sinó més aviat que està assolint un estat d'equilibri. Aquest desenvolupament s'ha observat a l'inici de totes les erupcions a la península de Reykjanes en els últims anys", havia afegit.

El ministre d'Infraestructures i altres experts del país han considerat que, de moment, hi ha hagut "sort" amb el punt concret en el qual s'ha produït l'erupció. "Crec que és molt difícil dir res quan està la naturalesa pel mig, però tal com sembla estar concloent el matí, sembla que hem tingut prou sort amb la localització i el desenvolupament i esperem que es mantingui així", ha afirmat el dirigent. L'esmentat Höskuldsson s'ha sumat a aquesta visió i ha afegit que la lava no flueix cap a cap infraestructura gràcies a la localització "relativament afortunada". El geofísic Björn Oddson també ha afirmat que l'escletxa està alineada amb l'antic cràter del volcà Fagradalsfjall i es troba en "el millor lloc" de cara a una erupció.

Protegir vides i infraestructura

El president d'Islàndia, Guðni Jóhannesson, ha assegurat al matí que la prioritat és protegir vides i la infraestructura, motiu pel qual Defensa Civil "ha tancat la zona afectada". "Ara esperem veure què ens ofereixen les forces de la naturalesa. Estem preparats i seguim vigilants", ha indicat. La primera ministra d'Islàndia, Katrín Jakobsdóttir, ha recordat que l'evacuació de Grindavík es va iniciar el passat 10 de novembre, tot i que les autoritats van decidir suspendre a finals de novembre l'estat d'emergència per l'activitat sísmica per considerar que havia baixat la probabilitat d'una erupció dins dels límits de la localitat.

"Ara veiem que la terra s'obre i podem agrair els nostres socorristes i científics que han patrullat la zona en les últimes setmanes i mesos", ha dit Jakobsdóttir. També ha afegit que s'han creat barreres o "parcs de defensa", que "marcaran una diferència significativa". "Els nostres pensaments estan amb la gent local, esperem el millor", ha assenyalat. Per la seva banda, l'IMO continua monitorant l'activitat i està en contacte directe amb les unitats de protecció civil i resposta de la zona.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!