El fundador de WikiLeaks, Julian Assange, entra en la recta final del seu periple judicial per determinar si serà extradit als Estats Units d'Amèrica (EUA) o si seguirà empresonat al Regne Unit, on és actualment. Assange s'enfronta a la possibilitat imminent de ser extradit als Estats Units després que el Tribunal Superior de Londres examini el seu últim recurs la setmana vinent i Kristinn Hrafnsson, actual director de WikiLeaks, ha deixat clar el seu pessimisme sobre el resultat del judici, anticipant una "alta probabilitat" que el recurs d'Assange sigui desestimat i, per tant, acabi sent extradit. Aquest recurs és la darrera bala d'Assange per tractar d'evitar la seva extradició, ja que ha esgotat totes les vies que tenia disponibles i ara serà el tribunal londinenc qui decideixi el seu futur.

Hrafnsson, en una roda de premsa des de Ginebra, ha descrit l'escenari probable després de l'audiència que tindrà lloc la setmana vinent, suggerint que els jutges podrien desestimar el recurs i ordenar l'extradició d'Assange als Estats Units "de manera immediata". El periodista islandès ha destacat la delicada situació d'Assange, especialment el seu "precari" estat de salut, amb problemes pulmonars crònics i "risc de suïcidi a causa d'un trastorn depressiu". Des de la seva detenció a la presó de màxima seguretat de Berlmarsh el 2019, Assange ha patit un greu deteriorament en la seva salut, agreujat per les condicions de detenció que inclouen accés limitat als seus advocats i ser tractat "com un terrorista", segons Hrafnsson. El director de WikiLeaks també ha lamentat la manca de suport de la comunitat periodística cap a Assange, a qui ha descrit com l'"únic pres polític" i l'"únic periodista empresonat" al Regne Unit.

Denis Masmejan, secretari general de Reporters Sense Fronteres (RSF) a Suïssa, ha elogiat la contribució d'Assange al periodisme, destacant el seu servei a l'interès públic. Masmejan ha advertit sobre les implicacions més àmplies de l'acusació contra Assange, assenyalant que podria establir un "perillós precedent per a la llibertat de premsa", ja que qualsevol periodista podria enfrontar càrrecs similars per obtenir i divulgar informació classificada, tal com va fer el fundador de WikiLeaks. Tant Hrafnsson com Masmejan han instat la Justícia britànica a aturar l'extradició, argumentant que no tenia cap obligació cap a les lleis nord-americanes, ja que en el moment dels presumptes delictes no treballava per cap agència nacional ni tenia nacionalitat estatunidenca. Pel que fa a l'assistència d'Assange al judici, Hrafnsson ha admès que és incerta a causa de la poca comunicació que poden tenir els advocats amb Assange, però ha indicat que el periodista ja ha expressat en el passat el seu interès a fer acte de presència al judici.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!