El director de delictes electorals del Departament de Justícia dels Estats Units, Richard Pilger, ha dimitit aquest dilluns després de l'ordre del fiscal general, William Barr, d'investigar el presumpte frau en els comicis presidencials. "Havent-me familiaritzat amb la nova norma i les seves ramificacions lamentablement he de renunciar al meu càrrec com a director de la Divisió de Crims Electorals", va anunciar Pilger en una comunicació interna filtrada a mitjans nord-americans.

Aquesta dimissió arriba després que Barr hagués criticat el paper de la divisió de Pilger i instruís tots els fiscals del Departament de Justícia a investigar suposades irregularitats en les passades eleccions presidencials abans que els resultats siguin definitius. Pilger ha lamentat que l'ordre de Barr "deroga una norma de 40 anys de no interferència (federal) en investigacions de frau electoral durant el període anterior al de certificació de les eleccions".

La instrucció del fiscal general

El fiscal general Barr amb la seva ordre ha donat credibilitat a les acusacions de frau de Trump. "Autoritzo a investigar denúncies substancials d'irregularitats en el vot o en la tabulació del vot abans de la certificació de les eleccions en les seves jurisdiccions en certs casos, com ja he fet jo en instàncies específiques", ha dit Barr en un memoràndum als seus fiscals. "Les esmentades investigacions i revisions poden realitzar-se si existeixen denúncies clares i aparentment creïbles d'irregularitats que, en cas de ser certes, podrien potencialment afectar el resultat d'una elecció federal en un estat concret", va afegir.

En la instrucció, el fiscal general, un càrrec equivalent al ministre de Justícia, ha demanat als seus fiscals que descartin denúncies dels casos que, en cas de ser certs, no afectarien el resultat final, ja que aquests poden reprendre's una vegada certificats els resultats. Al memoràndum, Barr ha mostrat la seva preocupació pels protocols existents al Departament per a una investigació d'aquest tipus, que assenyalen específicament que no s'han d'activar fins que els resultats siguin oficials.

Barr ha considerat aquests protocols, als quals va al·ludir Pilger en la seva dimissió i que tenen per objectiu que siguin els estats i no el Govern federal qui decideixi les eleccions, "passius i demorats", i ha dit que "poden donar lloc a situacions en les quals una mala conducta electoral no pugui rectificar-se de manera realista".

Els fiscals, al servei de l'estratègia Trump

Amb aquesta ordre, Barr va posar els fiscals federals al servei de l'estratègia de Trump, que no ha reconegut la seva derrota en els comicis de la setmana passada davant el president electe, Joe Biden, i denuncia sense proves un frau electoral de grans dimensions. La campanya del mandatari sortint i el Partit Republicà han interposat més d'una desena de demandes -algunes de ja retirades- en diversos estats denunciant presumptes irregularitats, però encara que aquests casos fossin certs no semblen ser suficients per revertir el resultat.

Per guanyar les eleccions als tribunals, Trump li hauria de donar la volta a l'escrutini a Pennsilvània, Geòrgia i Nevada o Arizona, tots ells estats en els quals Biden ja ha estat declarat guanyador o lidera l'escrutini de forma clara.

Fotografia principal: Seguidors de Trump durant les eleccions / Efe