La política exterior europea sempre ha estat quelcom difícil de gestionar. Espanya i nou països més de la Unió Europea, entre ells Alemanya, França i Itàlia, s'han reunit aquest dilluns a Brussel·les per avançar en la seva proposta d'adoptar decisions per majoria qualificada en comptes de per unanimitat en qüestions de política exterior, per tal de guanyar eficàcia i pes internacional.

A iniciativa d'Alemanya, que lidera la proposta, els ministres d'Exteriors d'aquests països, entre els quals també hi ha Bèlgica, Eslovènia, Finlàndia, Luxemburg, els Països Baixos i Romania, s'han reunit abans del consell que els caps de la diplomàcia europea celebren aquest dilluns a Brussel·les. En aquest sentit, destaquen que si es deixés enrere la unanimitat per donar pas a la majoria qualificada, no caldria canviar els tractats. 

"Avançar units"

"Al llarg de tots aquests mesos tots hem vist la importància que té per a Europa avançar units i solidàriament i alhora hem de ser eficaços", va dir a la premsa el ministre d'Exteriors espanyol, José Manuel Albares, que ha assegurat que Espanya continuarà pressionant en aquest sentit durant la presidència europea que assumirà el pròxim 1 de juliol.

En la mateixa línia, la ministra d'Alemanya, Annalena Baerbock ha afirmat que "la UE ha deixat clar en l'últim any que quan decidim de forma ràpida, eficaç i unida podem actuar quan és necessari".

"En el passat hem vist que quan es necessita unanimitat en la política i de seguretat i defensa i no hi ha unanimitat, no s'avança com a actor polític global", va afegir Baerbock.

"Sempre he donat suport al vot per majoria qualificada perquè si no hem demostrat que som molt lents en la presa de decisions", ha manifestat l'alt representant de la UE per a assumptes Exteriors, Josep Borrell.

La política exterior europea funciona per unanimitat

La UE adopta les decisions de política exterior, com ara l'adopció de sancions, per unanimitat, cosa que permet a un sol país exercir el seu poder de veto com a poder negociador en altres matèries.

Els deu països asseguren que per poder prendre les decisions per majoria qualificada no caldria canviar els tractats.

Borrell espera que els avions arribin aviat a Ucraïna

En un altre ordre de coses, Borrell ha considerat aquest dilluns una "bona idea" que el G7 hagi decidit preparar el lliurament d'avions de combat a Ucraïna perquè es defensi de la invasió russa, i ha confiat que Kíiv pugui “aviat” comptar amb ells.

"És una bona idea, és una cosa bona venint del G7, que per fi hagin decidit preparar el terreny per proporcionar a Ucraïna els caces que necessita", ha afirmat Borrell davant la premsa en arribar a una reunió de ministres d'Exteriors. L'entrenament dels pilots "és el primer que cal fer", ha detallat i espera que "aviat" puguin "proveir Ucraïna aquest tipus d'armes".

Durant la cimera del G7, celebrada divendres i el cap de setmana passat a Hirosima (Japó), el president dels Estats Units, Joe Biden, va dir que el seu país ajudarà a entrenar pilots ucraïnesos en el maneig dels caces F-16, i va obrir la porta a lliurar aquests avions a Ucraïna en el futur.

 

 

Imatge principal: presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, durant la cimera del G7 a Hiroshima, al Japó / Efe