El president dels EEUU, Donald Trump, i el líder nord-coreà, Kim Jong-un, han començat avui la seva històrica cimera a Singapur amb una simbòlica encaixada, que va donar pas a la primera trobada entre líders d'ambdós països de la història.

El camí per organitzar la cimera ha estat tortuós i una cursa contrarellotge amb una frenètica activitat diplomàtica a Washington, Singapur, Pyongyang i la frontera intercoreana, en la qual hi ha hagut sorprenents anuncis, amenaces, cancel·lacions i rectificacions.

Aquests són els principals passos que han permès la trobada política del segle:


8 de març

Kim Jong-un convida a Trump a reunir-se amb ell a través d'una carta lliurada a Washington per un enviat de Seül.

Aquell mateix dia, i contra tot pronòstic després de mesos de tensions i intercanvi d'insults, el president dels Estats Units accepta celebrar la cimera, que estava inicialment prevista per a finals de maig.

13 de març

Trump acomiada abruptament el secretari d'Estat Rex Tillerson i el substitueix pel llavors director de la CIA, Mike Pompeo, un dels seus "falcons" la línia dura dels quals en política exterior fa témer pel futur de la cimera amb Pyongyang.

25-28 de març

Kim Jong-un viatja en secret a la Xina i es reuneix amb el president Xi Jinping en la seva primera sortida a l'exterior i la seva primera cimera des de la seva arribada al poder el 2011.

9 d'abril

El president Donald Trump diu que la seva històrica trobada amb Kim podria celebrar-se "en maig o començaments de juny".

18 d'abril

El Govern dels EUA informa que Mike Pompeo va viatjar Corea del Nord i es va reunir amb el mandatari nord-coreà a finals de març per apropar actituds sobre les condicions de la trobada entre els mandataris de Washington i Pyongyang.

21 d'abril

Corea del Nord anuncia que suspèn les seves proves nuclears i de míssils, i que tancarà el centre de test atòmics del nord-est del país, on ha realitzat les seves sis proves nuclears, en la qual cosa va suposar una important concessió de cara a la celebració de les cimeres de Kim amb els presidents de Corea del Sud i els EUA.

27 d'abril

Kim Jong-un i el president sud-coreà, Moon Jae-in, celebren la primera cimera intercoreana en onze anys a la frontera, en la qual acorden treballar per aconseguir la pau i la desnuclearització de la península.

7-8 de maig

El president xinès i el líder nord-coreà tornen a reunir-se per sorpresa a la ciutat xinesa de Dalian, i la trobada desperta recels dels EUA.

8 de maig

El secretari d'Estat dels EUA, Mike Pompeo, viatja a Pyongyang per segona vegada en un mes i torna a reunir-se amb Kim.

9 de maig

Trump anuncia que Pompeo torna de Pyongyang amb els tres ciutadans nord-americans que romanien detinguts a Corea del Nord i el qualifica de "gest positiu de bona voluntat".

10 de maig

El president nord-americà revela que la cimera amb el mariscal nord-coreà serà el 12 de juny a Singapur.

16 de maig

Corea del Nord amenaça de cancel·lar la cimera amb els EUA en protesta per maniobres militars de Seül i Washington.

24 de maig

Pyongyang acusa a Washington de posar en perill la cimera de Kim i Trump per fer comentaris "estúpids", amb referència a les declaracions del vicepresident nord-americà, Mike Pence, i l'assessor de seguretat nacional de Trump, John Bolton, sobre la imposició del model libi per a la seva desnuclearització.

Hores després, el president Trump cancel·la abruptament la cimera amb Kim Jong-un per la "tremenda ira i hostilitat" del règim.

Alhora, Corea del Nord esfondra amb explosions els túnels del seu centre de proves nuclears de Punggye-ri, al nord-est del país, davant de la presència de mitjans internacionals.

25 de maig

Trump torna a mostrar la seva disposició a reunir-se amb Kim després que el règim nord-coreà mostrés la seva voluntat a reobrir el diàleg "en qualsevol moment i de qualsevol manera".

26 de maig

Els líders de les dues Corees celebren en secret i per sorpresa la seva segona reunió en tot just un mes per tractar de millorar els seus llaços i salvar la cimera de Kim Jong-un i Donald Trump.

30 de maig

El cap de la diplomàcia nord-americana rep a Nova York (EUA) al considerat número dos del règim nord-coreà, Kim Yong-chol.

1 de juny

El militar nord-coreà és rebut en la Casa Blanca per Trump, que confirma que la cimera|cim amb el líder de Pyongyang continua vigent pel 12 de juny.

Kim Jong-un subratllés el seu desig de desmantellar el seu programa atòmic de forma "progressiva", una afirmació que xoca amb les aspiracions dels EUA.

3 de juny

Corea del Nord condemna els exercicis en els quals Seül i Washington tenen previst participar del 27 de juny al 2 d'agost.

El secretari de Defensa dels EUA, James Mattis, adverteix que Washington i la comunitat internacional no aixecaran les sancions a Corea del Nord fins a "la total desnuclearització" del país.

Delegacions de Corea del Nord i els EUA es tornen a reunir per provar de fixar una agenda per la cita.

4 de juny

Pyongyang renova la seva cúpula militar amb un canvi generacional aparentment destinat a impulsar el procés d'obertura del règim. Mattis insisteix que les negociacions amb Corea del Nord són una "carretera plena de sots" i va descartar que Washington estigui sospesant retirar les seves tropes desplegades al Sud.

7 de juny

Trump anuncia que convidarà a Kim Jong-un a Washington si la cimera "va bé".

10 de juny

Trump i Jong-un arriben a Singapur per a la històrica trobada.

11 de juny

Delegacions diplomàtiques d'ambdós països es reuneixen a Singapur per última vegada per tancar l'agenda de la trobada.