La crisi entre Sèrbia i Kosovo, lluny de minorar-se, s'accentua. Aquest dilluns, el president serbi, Aleksandar Vucic, i el primer ministre kosovès, Albin Kurti, no han arribat a un acord per tancar el conflicte que mantenen obert sobre les matrícules dels vehicles. La mediació exercida per la Unió Europea, amb la presència de Josep Borrell, cap de la diplomàcia europea, no ha donat els seus fruits. Des del club comunitari, han emplaçat els dos països a arribar a "compromisos concrets", un fet que, a parer de Borrell, era "una qüestió de responsabilitat per part d'ambdós líders, per poder reduir la tensió urgentment". Després de vuit hores de reunions, "no s'ha acordat una solució", ha anticipat el socialista. En les reunions també hi ha participat Miroslav Lajcak, l'enviat de la Unió Europea per al diàleg entre els dos països.

Josep Borrell ha traslladat en una compareixença posterior que havien lliurat una proposta per "desencallar" el conflicte que només hauria acceptat la delegació de Sèrbia, però que la de Kosovo hauria rebutjat. Per la seva banda, el responsable dels afers exteriors de la UE "desitja" que "Kosovo suspengui immediatament noves fases de registre de vehicles a Kosovo Nord i que Sèrbia suspengui la distribució de noves matrícules". De fet, sobre aquests eixos versava la proposta europea als dos estats, perquè aquesta via "permetria deixar temps i espai per trobar una solució sostenible". En concret, els dos mandataris estaven convocats aquest dilluns a Brussel·les hores abans que s'exhaureixi el termini que havia habilitat Kosovo per permetre els serbokosovars circular amb matrícules sèrbies. A partir d'aquest 22 de novembre, hauran de canviar les seves plaques per les del país kosovès.

La crisi de l'agost

Des d'aquesta data, i durant dos mesos, la possessió de matrícules de Sèrbia a Kosovo serà sancionada amb una multa econòmica. A partir del 21 de gener i fins al 21 d'abril de 2023, es permetrà l'ús de plaques temporals, però ja serà a l'abril —si res ho impedeix— quan serà completament obligatori dur matrícules de Kosovo per als serbokosovars. En aquest context, els representants dels serbis del nord de Kosovo van presentar la seva dimissió a principis de mes de tots els càrrecs públics. Josep Borrell ha subratllat que informarà a tots els ministres d'Exteriors de la UE "sobre la falta de respecte a les obligacions jurídiques internacionals" de les dues parts: "Han enviat un senyal polític molt negatiu". "No es pot anar de data límit a data límit ni de crisi en crisi. Si l'accés a la Unió Europea per part dels dos països és el seu objectiu primordial, al qual a més s'han compromès, esperem que es comportin seguint aquesta finalitat", ha conclòs.

Ja a l'agost havien tingut una disputa sobre el reconeixement mutu dels documents d'identitat. Quan mancaven hores per a implementar mesures restrictives i punitives als dos països en aquesta matèria, van arribar a una entesa, segons la qual Sèrbia acordava eliminar els documents d'entrada i sortida per a les persones amb targetes d'identitat de Kosovo, mentre que per la seva banda Pristina acordava no introduir-los per a persones amb documents d'identitat serbis. D'aquesta manera, els serbis de Kosovo i la resta de ciutadans poden viatjar lliurement entre Kosovo i Sèrbia amb la seva documentació. La relació diplomàtica entre Pristina i Belgrad mai ha estat fàcil: Sèrbia no ha reconegut la independència de Kosovo declarada l'any 2008, a diferència de la Unió Europea o els Estats Units.