La covid ha tornat a l'Antàrtida i amb força. Es tracta del brot de coronavirus més important que s'ha detectat a la regió i ha deixat un 10% del personal de l'estació més gran, afectat. A més, els EUA han suspès tots els viatges a l'àrea. Les infeccions s'han estès per l'estació de McMurdo, administrada pels Estats Units, la base més gran de l'Antàrtida. La Fundació Nacional de Ciències ha dit que s'havien registrat 98 positius des de principis d'octubre d'una població total de 993.

En aquest sentit, la fundació intentava reduir la densitat de població per tallar la possible cadena de contagis i havia implementat una pausa per als viatges al continent durant les pròximes dues setmanes per poder "reavaluar la situació". 

Temporada de més activitat

El brot s'ha produït justament quan hi ha més activitat a les estacions, ja que preparen la temporada d'estiu, on molts científics volen per realitzar dos o tres mesos d'investigació. I de fet, per a moltes bases, enguany era un any d'investigació complet després de l'aturada per coronavirus. Encara no està clar quin efecte tindrà aquesta pausa en els viatges i projectes d'investigació. 

El brot de coronavirus no és el primer de l'Antàrtida, però sembla el més gran. El desembre del 2020 es van detectar els primers casos, amb 36 persones donant positiu en una base de Xile. El passat mes de gener també es van registrar casos a la base argentina.  

Dels 64 casos actius, la majoria estan aïllats i tenen una covid lleu. En un esforç per contenir el brot i evitar que es propagui encara més, es requerirà que els residents passin cinc dies aïllats abans de transitar cap al pol sud o el camp profund, i recomanarà que es facin servir màscares KN-95 en tot moment, destaca el The Guardian.

Aquells que donin positiu s'hauran d'aïllar durant cinc dies, després dur la mascareta cinc dies més i podran tornar a treballar després de dues proves negatives.

L'últim continent en registrar casos de coronavirus

L'Antàrtida és una àrea remota. En aquest sentit, va ser l'últim continent en registrar casos de coronavirus i una de les últimes regions del món afectades per la pandèmia. Els primers casos van ser registrats en una base de Xile, el desembre del 2020. Gairebé un any després que es reportessin els primers casos de coronavirus. Cal recordar que es calcula que els primers van ser detectats el desembre del 2019 a Wuhan, la Xina. 

Fins a l'octubre del 2022, s'havien registrat i confirmat 123 casos confirmats de coronavirus. 

 

Imatge principal: dos investigadors a l'Antàrtida / Unsplash