El coronavirus s'ha convertit en la pandèmia mundial més important dels últims 100 anys. La seva letalitat ha arribat a tot el planeta, o gairebé, i ja ha deixat gairebé dos milions d'encomanats i 100.000 morts.

Però hi ha algun país o zona del món que hagi aconseguit deslliurar-se d'aquest contagiós virus? Doncs sí. Malgrat les nombroses declaracions polítiques que asseguren que el virus no entén de fronteres ni territoris, hi ha una zona del planeta que, ara per ara, s'ha deslliurat de la pandèmia.

I és precisament pel seu aïllament geogràfic. Es tracta de les petites nacions insulars del Pacífic Sud, que compten amb el menor nombre de casos del món i on, segons els experts, la Covid-19 podria suposar un desastre.

"El seu aïllament geogràfic ha estat sempre una maledicció per a les illes, on el transport aeri és difícil i costós. Però ara s'ha convertit en la seva taula de salvació", declara a Efe el doctor Colin Tukuitonga, excomissionat de l'Organització Mundial de la Salut (OMS).

Una amenaça devastadora

Nou països: Vanuatu, Kiribati, Tonga, Samoa, arxipèlag Marshall, Nauru, Palau, les Illes Salomó i Tuvalu romanen lliures de la Covid-19, la hipotètica arribada de la qual segons adverteixen els experts seria devastadora a causa del precari sistema de salut que disposen.

"Els seus sistemes de salut són fràgils i amb pocs recursos, sovint fins i tot sense medicaments essencials. Amb limitat personal, sense UCI o respiradors artificials. Moltes illes lluny de les capitals o als pobles rurals no compten amb assistència mèdica", apunta Tukuitonga, director general de la Comunitat del Pacífic, amb seu a Niue.

illes Marshall - Peter Mellow Pixabay

Una platja de les Illes Marshall | Peter Mellow

Aquests nou països, compostos majoritàriament per arxipèlags amb desenes de diminutes illes, tenen una població en conjunt de poc més d'1,4 milions d'habitants, sent Tuvalu (amb 11.192 ciutadans) la menys poblada.

Països amb casos

No obstant això, sí que s'han confirmat 16 casos a Fiji, el país més poblat de la regió amb 900.000 habitants, i als territoris francesos d'ultramar de Nova Caledònia (18 malalts i 1 defunció) i la Polinèsia Francesa (51 d'infectats).

També s'hi han detectats casos als territoris no incorporats dels Estats Units de Guam i Illes Marianes (130 casos i 4 morts i 6 d'infectats i 1 de mort, respectivament), al Pacífic Nord.

La manca de laboratoris per analitzar les proves que detecten la Covid-19 és un altre dels obstacles, però el doctor opina és "poc probable" l'existència de casos ocults.

Determinació i rapidesa

Envoltades per la immensitat de l'oceà Pacífic i a milers de quilòmetres de distància dels seus veïns més pròxims, aquestes nacions insulars van actuar amb rapidesa i determinació per frenar en sec l'arribada del virus.

Els governs de la regió van suspendre a començaments de març les arribades de tots els avions procedents d'estranger i van negar els permisos d'atracada als creuers, malgrat la seva alta dependència econòmica del sector turístic, que en països com Vanuatu suposa el 40 % del PIB.

Dins de les seves fronteres han prohibit els esdeveniments de masses, tancat escoles i promocionat les polítiques de distància social, a més d'interrompre les connexions domèstiques.

Les Fiji han imposat una quarantena obligatòria a tot el seu territori, mentre altres nacions, com les Illes Salomó, han optat per establir el toc de queda nocturn.

"El confinament en moltes de les illes és sever. Necessiten mantenir al virus fora del país perquè no podrien fer front a un brot", remarca l'expert.

Lliçons del Xarampió

Durant els últims mesos de 2019, Samoa (amb una població de 196.000 habitants) va patir una greu epidèmia de xarampió, una malaltia comuna però que es va emportar 83 vides i va infectar més de 5.700 persones. "Sens dubte l'experiència de l'epidèmia de xarampió va posar a tots en alerta i va impulsar una resposta primerenca", incideix el doctor.

Un alt percentatge de la població d'aquests països del Pacífic Sud pateix malalties cròniques com a diabetis, obesitat o problemes de cor, pel que l'arribada del virus podria suposar una catàstrofe.

A Nauru, la república més petita del món i amb uns 13.600 habitants, només existeixen un hospital i no compten amb cap respirador artificial.

hospital nauru - ruddy karundeng

Interior de l'Hospital de Nauru | Ruddy Karundeng

La solució seria enviar als malalts a països com Austràlia o Nova Zelanda, quelcom molt costós i actualment impossible davant del tancament global de fronteres.

Per posar un exemple, 3.341 quilòmetres separen Nauru de la ciutat australiana de Brisbane, d'on els divendres partia l'únic vol setmanal que després de 4 hores i mitja de trajecte uneix Austràlia amb aquesta república, un dels països amb menys visitants del món.