Corea del Nord ha anunciat el tancament de diverses ambaixades arreu del món, entre les quals hi ha la de Madrid. La raó, segons ha explicat un funcionari del govern de Kim Jong-un a l'agència coreana Yonhap, són els problemes financers que pateix el país a causa de les sancions internacionals imposades pel seu programa armamentístic. "Ja no és factible mantenir missions diplomàtiques, ja que els esforços per obtenir divises estan topant-se amb el règim endurit de sancions", ha argumentat. Així, el país asiàtic es queda sense representació a l'Estat espanyol i serà l'ambaixada d'Itàlia qui s'encarregarà d'assumir les tasques que fins ara es feien des de Madrid.

La clausura de representacions diplomàtiques també afecta països com Angola o Uganda, segons recull Yonhap. Però la llista es podria ampliar, ja que el diari japonès Yomiuri Shimbun va avançar la setmana passada que Corea del Nord s'està plantejant tancar el consolat de Hong Kong i més d'una dotzena d'ambaixades arreu del món. En el cas de Madrid, el Partit Comunista dels Pobles d'Espanya (PCPE), vinculat estretament amb Corea del Nord, ha publicat a la seva pàgina web que l'ambaixada nord-coreana notifica "la retirada d'aquesta Missió Diplomàtica de Madrid" i que "d'ara endavant, l'Ambaixada de la República Popular Democràtica de Corea (nom oficial del país) a Itàlia s'encarregarà dels assumptes amb Espanya".

L'ambaixada de Corea del Nord a Espanya: qui era l'ambaixador?

Fins ara, al capdavant de l'ambaixada de Corea del Nord a Espanya hi havia el cap de negocis So Yuk-sun, que va assumir el càrrec de màxim representant després que el setembre de 2017 el Ministeri d'Assumptes Exteriors espanyol decretés l'expulsió de Kim Hyok-chol, l'anterior ambaixador. El govern espanyol va declarar-lo persona non grata com a resposta al rellançament de les polítiques nuclears nord-coreanes.​ Abans, Kim havia estat l'encarregat d'inaugurar l'ambaixada a Madrid, que va obrir portes el 2014, encara que Espanya va establir relacions diplomàtiques amb Corea del Nord el 2001.

Després de la destitució, Kim Hyok-chol va passar a formar part de la delegació de Pyongyang per aconseguir un acord de desarmament nuclear i garanties de seguretat amb els Estats Units el 2019. Precisament, aquell any l'ambaixada de Corea del Nord a Madrid va ser notícia per un estrany succés: va ser víctima d'un assalt amb ostatges i robatori d'ordinadors. Un atac fet pel grup activista Free Joseon, que van retenir durant hores el personal de la delegació i van lligar l'ambaixador So, a qui, segons el col·lectiu, volien ajudar a desertar. Una situació que el representant de Pyongyang va negar i, en resposta, les autoritats espanyoles van demanar als Estats Units l'extradició de dos dels participants en l'assalt per ser jutjats a Espanya per una cort federal. Una sol·licitud que encara no ha rebut l'aprovació estatunidenca.