Esperpèntica escena a Geòrgia. El diputat i líder de l'opositor Partit dels Ciutadans, Aleko Elisashvili, ha propinat aquest dilluns un cop de puny a la cara al també diputat i líder del partit governamental Somni Georgià, Mamuka Mdinaradze, durant una intervenció davant la comissió del Parlament que debat una polèmica llei d'inspiració russa. Aquest projecte de llei obligarà a registrar-se com a "agents d'influència estrangera" a totes aquelles organitzacions, mitjans de comunicació i entitats similars que rebin almenys un 20% del seu finançament de l'exterior del país. Es tracta d'una proposta similar a la qual ja va aprovar-se a Rússia, impulsada pel govern de Vladímir Putin.

La recuperació d'aquesta polèmica llei ha incendiat la societat georgiana en les últimes setmanes. Mentre els diputats abordaven la mesura dintre del Parlament, milers de persones s'han concentrat al voltant de la seu en senyal de protesta. Els crítics amb la llei consideren que aquesta és pròpia de Rússia i que minvarà la llibertat d'expressió i els drets fonamentals de la població georgiana.

Més enllà dels carrers, la tensió també ha anat en augment entre el partit del govern i l'oposició, fins al punt que un dels diputats ha apostat per la violència per evidenciar el seu rebuig. Mentre Mamuka Mdinaradze, defensor de la polèmica normativa, explicava els seus arguments des del faristol, l'opositor Aleko Elisashvili s'ha aixecat del seu lloc i li ha donat un fort cop de puny a la cara. La reunió de la comissió s'ha suspès de manera immediata i els diputats han hagut d'abandonar l'hemicicle al costat dels periodistes.

Elishashvili, que ha estat aturat forçosament i posteriorment expulsat del Parlament, ha explicat davant els mitjans de comunicació els motius de la violència. "Hem de fotre'ls-hi aquesta llei pel cul", ha dit, envoltat de manifestants, alguns dels quals aplaudien la seva acció. "No hi ha temps per ser amables, ens estan arrossegant directament cap a Rússia. Disculpeu-me, però o bé som georgians o bé som esclaus", ha asseverat.

La llei torna, després de la retirada

El text del projecte de llei és ara el mateix que en 2023 encara que amb algunes modificacions. No obstant això, ja l'any passat l'oposició i part de la societat es va manifestar en contra d'aquesta proposta legislativa per entendre-la com una mostra de simpatia amb Rússia. El Govern, per part seva, va rebutjar aquestes acusacions i va defensar que la proposta serviria per a simplement tenir un llistat d'organitzacions finançades des de l'estranger. En aquell moment, les tenses i multitudinàries manifestacions proeuropees ja van culminar en la retirada de la llei, però ara el govern ha tornat a posar la mesura sobre la taula.