El passat 12 de juny, un avió de la companyia Air India que sortia d'Ahmedabad i es dirigia cap a Londres va estavellar-se un minut després de l'enlairament, causant la mort de 241 passatgers i 19 persones a terra. Només una de les persones a bord d'aquell Boeing 787 va sobreviure. Des de llavors, la informació relativa a les causes de l'accident ha arribat de manera lenta, i no ha resultat especialment reveladora. Un mes després de la tragèdia, la realitat sobre com i per què es va originar el sinistre encara és desconeguda. Paral·lelament, han sorgit tota mena d'especulacions i teories, moltes de les quals apunten directament als pilots de l'aeronau com a responsables de l'accident. 

Segons els protocols internacionals, el país que dirigeix la investigació d'un accident aeri ha d'emetre un informe preliminar en un termini de trenta dies. Aquest dissabte, l'Oficina d'Investigació d'Accidents Aeris (AAIB) de l'Índia va publicar l'esperat document: 15 pàgines en què es relaten els fets ocorreguts durant aquell tràgic 12 de juny, però sense establir cap conclusió sobre la causa de la tragèdia. La publicació de l'informe ha generat una gran controvèrsia, especialment entre els familiars de les víctimes que exigeixen respostes. 

El control del combustible es va alterar "accidentalment"

Segons la versió de l'AAIB, dos interruptors que regulen el combustible de l'aeronau es van moure de posició inesperadament, fet que va privar els motors de carburant i va deixar l'avió sense gairebé força per enlairar-se. L'informe menciona que els motors es van reiniciar poc després, però ja va ser massa tard. El Boeing va ser incapaç de recuperar altura, i es va estavellar sobre una residència de metges propera a l'aeroport. Els interruptors que teòricament van causar l'accident tenen una funció molt limitada i clara. Únicament s'utilitzen per encendre i apagar els motors a l'inici i el final de cada vol, i és gairebé impossible moure'ls de posició per error, atès que disposen d'un mecanisme de seguretat dissenyat específicament per bloquejar qualsevol desplegament accidental. Algú, per tant, hauria d'haver manipulat el control manualment, de manera conscient. L'informe indica també que un dels pilots va preguntar a l'altre "perquè va tallar la línia", i aquest, sorprès, va respondre que "ell no ho havia fet". Tanmateix, l'AAIB no ha proporcionat cap transcripció directa d'aquesta suposada conversa —que hauria estat captada pel sistema de gravació de la cabina—, de fet, ni tan sols identifica quin pilot va fer la pregunta i quin va respondre. 

Cal tenir present que l'informe que l'autoritat aèria índia ha decidit fer públic és preliminar. No busca oferir una imatge completa del que va passar ni resoldre totes les qüestions obertes; més aviat és la primera fase d'una llarga i tediosa investigació que acostuma a allargar-se mesos o fins i tot anys. Entretant, les teories no han trigat a sorgir, i diversos experts ja valoren la possibilitat que l'accident fos causat per una acció duta a terme de manera deliberada per part d'un dels pilots. L'Associació de Pilots Comercials Indis ha tret pit i ha posat el focus en la irresponsabilitat que suposa "invocar acusacions tan greus basades en informacions incompletes o preliminars". A més, consideren que "insinuar el suïcidi d'un pilot sense proves verificades és una violació greu de l'ètica informativa". 

L'opacitat índia no ajuda a aclarir els fets 

Si bé les teories sobre el que realment va passar són molt variades, l'opinió dominant és que encara falta informació important per esclarir les veritables causes de la tragèdia. Una de les principals crítiques rau en la necessitat d'obtenir una gravació de la conversa entre els pilots a la cabina, prova que aportaria informació clau per avançar en la investigació. Multitud d'experts han acusat l'AAIB d'ocultar a consciència aquesta informació, teòricament, amb la intenció d'amagar alguna cosa. Altres versions teoritzen que el Boeing d'Air India patia un problema de fabricació que va permetre l'activació involuntària de l'interruptor, fet que es podria haver evitat amb una senzilla inspecció que mai es va dur a terme. L'AAIB ja ha ordenat als operadors de les aeronaus sospitoses de tenir aquest problema que realitzin inspeccions tècniques urgentment. A tot això se suma la manca d'informació detallada sobre l'estat dels motors en el moment en què es van accionar els interruptors i el subministrament de combustible va quedar tallat.

Sigui com sigui, els familiars de les 260 víctimes que va deixar l'accident del vol 171 d'Air India hauran de continuar esperant fins a obtenir una explicació sobre el que va passar realment aquell dia. Segons estipulen els protocols internacionals, l'informe final sobre la investigació s'ha de publicar en el termini d'un any des de l'incident. A la pràctica, però, acostumen a trigar molt més. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!